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농촌지역 알코올 의존환자들의 비타민 B군 영양상태에 관한 연구

Title
농촌지역 알코올 의존환자들의 비타민 B군 영양상태에 관한 연구
Authors
김은정
Issue Date
1999
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
알코올은 가장 흔히 섭취되면서도 남용되는 약물로서, 알코올 중독은 흡연과 함께 국민 보건에 미치는 영향이 매우 큰 질환이다. 지난 몇 년 동안 우리 나라 음주 인구의 비율은 계속 증가하고 있는 추세인데, 만성적인 알코올의 섭취는 체내에서 영양소 대사를 저해할 뿐만 아니라, 비타민 B_1, B_2, B_6, 엽산, 비타민 C와 같은 수용성 비타민의 결핍증을 유발시킨다. 또한 흡연 역시 인체의 비타민 대사에 해로운 영향을 미치는 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 아직 신경계 임상증세가 나타나지 않은 상태의 알코올 의존자들을 대상으로 혈액내 비타민 B_1, B_2, B_6 및 엽산 영양상태를 평가하여, 음주와 흡연, 비타민 섭취실태가 이들의 체내 비타민 B군의 수준에 미치는 영향을 알아보았다. 연구대상은 정읍지역에 거주하는 알코올 의존자 17명과, 이들과 연령, 성별, 교육정도가 대응되는 정상인 15명 이었다. 이들로부터 혈액을 수집하여 적혈구내의 transketolase, glutathione reductase, aspartate transaminase 효소 활성도를 측정함으로써 각각 비타민 B_1, B_2, B_6 영양상태를 분석하였다. 또한 미생물학적 방법을 이용하여 적혈구 및 혈장의 엽산 수준을 분석하였다. 그리고 24시간 회상법을 이용하여 식이섭취조사를 실시하였다. 그 결과, 조사 대상자들의 모든 영양소 섭취량 및 권장량 대비 영양소 섭취율은 알코올 의존 여부와 흡연 여부에 따라 유의적인 차이가 없는 것으로 조사되었다. 적혈구내 비타민 B_1, B_2 및 적혈구 엽산 영양상태는 알코올 의존군에서 유의적으로 저하된 것으로 나타났다. 반면, 적혈구 비타민 B_6 및 혈장의 엽산 영양상태는 알코올 의존군과 대조군 간에 유의적인 차이를 보이지 않아, 알코올 섭취에 의해 영향을 받지 않는 것으로 나타났다. 또한 흡연과 음주를 모두 하는 사람은 금연·금주하는 사람보다 비타민 B_1, B_2 및 적혈구 엽산 영양상태가 유의적으로 낮았다. 이러한 결과는, 신경계 임상 질환이 아직 나타나지 않은 알코올 의존자들을 위한 음주지도와 예방 대책을 세우는데 기초자료로 활용될 수 있을 것이다. ; The prevalence of alcoholism among elderly population is reported to be high in rural areas in Korea. Chronic abuse of alcohol can lead to the development of vitamin B deficiency through inadequate intake, altered absorption and metabolism, and increased excretion. The present study was conducted to assess B-vitamin status in seventeen alcohol dependent subjects who do not exhibit any clinical neurological symptoms. B Vitamin nutritional states were assessed by enzymatic assay methods with or without conenzymes. Thiamin, riboflavin, pyridoxine nutritional states were determined by measurement of transketolase, glutathione reductase, and aspartate transaminase activities in erythrocytes, respectively. Folate status was determined by analyzing folate concentrations in the plasma and erythrocytes microbiogically using Lactobacillus casei. And dietary intakes of nutrients were determined by a 24-hr recall method. There were no differences in body weight, height and BMI between alcoholics and control. And daily mean intake of nutrients did not vary significantly by smoking and alcohol status. The mean percent activation of ETK was significantly higher in alcoholics than in control(p<0.05). And the proportion of subjects who assessed low and borderline status of vitamin B_1, were significant higher in alcoholics than in control(p<0.05). So Vitamin B_1 status decreased in alcoholics compared to control. The mean percent activation of EGR was not different between alcoholics and control. And the proportion of subjects who assessed low and borderline status of Vitamin B_2, were significant higher in alcoholics than in control(p<0.1). And Vitamin B_6 status was not significantly affected by alcoholism. Erythrocyte folate concentration was significantly lower in alcoholics than in control(p<0.01), and the proportion subjects who assessed low and borderline status of erythrocyte folate, were significanltly higher in alcoholics than in control(p<0.05). However, there was no difference in plasma folate concentration between the two groups. Vitamin B_1, B_2 and erythrocyte folate status were significantly decreased in alcoholics with smoking compared to non-alcoholics smoking(p<0.05). The results of this study showed that vitamin intake of subjects was not reduced by alcohol and smoking status, but Vitamin B_1, B_2 and folate levels were decreased by alcohol and smoking. So, the absorption and metabolism of Vitamin B_1, B_2 and folate were found to be significantly influenced by alcohol and smoking. Wheather vitamin supplementation improves the vitamin status of alcohol dependent subjects who do not exhibit any clinical neurological symptoms remains to be researched.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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