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기니픽에서 알코올에 의한 위점막 손상에 대한 비타민 C의 예방효과

Title
기니픽에서 알코올에 의한 위점막 손상에 대한 비타민 C의 예방효과
Authors
유경하
Issue Date
1991
Department/Major
대학원 의학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
알코올은 위점막의 손상을 주는 독성물질로 알려져 왔다. 알코올의 위점막 손상 기전은 여러가지 설이 있으나 아직 정확하게 규명되어 있지 않다. 최근에 새로 대두되고 있는 설은 acetaldehyde 산화과정시 생긴 xanthine oxidase에 의해 생성된 반응성 산소종(reactive oxygen species)이 세포막의 지방과산화 및 세포막 손상을 일으켜 위점막의 손상을 유발하는 기전이다. 한편 비타민 C가 산소유리기의 포착제(scavenger)로서 불안정한 산소 유리기를 처리하는 역할을 하는 항산화제 성질이 있다는 것이 알려져 있다. 기니픽을 실험동물로 하여 알코올의 위점막 투여시에 항산화제 성질을 갖고 있는 비타민 C가 위점막 손상을 예방할 수 있는가를 알아보기 위한 실험을 하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 비타민 C 투여군에서는 비타민 C를 투여하지 않은 군에 비하여 혈액, 혈장, 위액, 담즙, 뇨등에서 높은 비타민 C 수준을 보였다. 2. 비타민 C 투여군에서는 다른 군에 비해 위, 십이지장, 공장, 회장, 부신등의 조직에서 높은 비타민 C 수준을 보였다. 3. 알코올로 위점막의 손상을 가하였을 때 비타민 C를 투여했던 군에서 육안 및 현미경으로 관찰하여 알코올에 의한 손상이 비타민 C를 투여하지 않았던 군보다 적게 나타났다. 4. 알코올을 투여했던 군에서는 알코올을 투여하지 않았던 군에 비하여 혈액, 혈장 및 위조직의 비타민 C 수준이 떨어져 있음을 알 수 있었다. 결론적으로 알코올에 의한 위점막의 손상을 비타민 C가 예방할 수 있으며, 이것은 위점막의 손상시 항산화제 성질을 가진 비타민 C를 쓰면서 산소 유리기(oxygen free radical)에 의한 손상을 막기 때문에 나타나는 결과라고 할 수 있겠다. ; Alcohol is a toxic substance to the gastric mucosa. It may cause gastric mucosal hemorrhage, erosion or gastric ulcer. The mechanism with which alcohol causes gastric mucosal injury is still controversial. Recently it was proposed that superoxide anion is generated intracellularly when the gastric mucosa is exposed to the alcohol. Xanthine oxidase has been implicated as the source of oxygen free radicals in alcohol-induced gastric injury. Vitamin C is one of the antioxidants. Numerous experiments showed that the deficiency of vitamin C may cause gastric mucosal bleeding and peptic ulceration. This study was designed to confirm that vitamin C can prevent the alcohol-induced gastric injury in the guinea pig. The results were as follow: 1. The group treated with vitamin C had higher vitamin C level in the blood, plasma, gastric juice, bile juice and urine than the group treated with normal saline alone. 2. The group treated with vitamin C had higher level of vitamin C level in the tissue of the stomach, duodenum, jejunum, ileum, adrenal gland. 3. The group treated with vitamin C suffered lesser degree of injury after alcohol administration than the control group macroscopically and microscopically. 4. The group injured by alcohol had lower level of vitamin C level in the blood, plasma, and the tissue of stomach than the group administered with only tap water. These results suggest that vitamin C prevents the alcohol-induced gastric mucosal injury and the antioxidant property of vitamin C may play a role in the defense of alcohol-induced oxygen radical injury. Key Words: oxygen free radicals, alcohol, gastric mucosal injury, vitamin C
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일반대학원 > 의학과 > Theses_Ph.D
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