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주부의 요구임금 결정요인에 관한 연구

Title
주부의 요구임금 결정요인에 관한 연구
Authors
소연경
Issue Date
1989
Department/Major
대학원 가정관리학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Abstract
本 硏究는 주부들의 要求賃金基準을 분석하여 그들이 가사노동에 어느정도의 가치를 부여하고 있는지를 살펴보고, 이에 영향을 미치는 요인들은 무엇이며 家事勞動의 市場化를 통해 이러한 요인들이 어떻게 작용하는지를 파악하기 위하여 시도되었다. 이러한 目的에 도달하기 위해 본 논문에서는 이론적 배경에 근거하여 주부의 요구임금 상황을 분석하기 위한 개념적 모형을 설정하고, 설정한 모형을 바탕으로 요구임금에 영향을 미치는 변수들을 經濟人口學的, 社會文化的, 家事勞動의 市場化라는 세가지 측면에서 고찰한다. 그리고 이러한 변수들이 주부의 요구임금에 어떻게 작용하는지를 파악하며 가설적으로 설정된 경로모형이 因果關係를 갖는지를 검토하고자 한다. 조사는 서울시에 거주하는 주부를 대상으로 질문지법을 사용하였으며 회수된 질문지 973부중 814부가 통계처리에 사용되었다. 수집된 자료는 分散分析, 상관관계분석, 중회귀분석 및 經路分析등에 의해 처리되었다. 주요 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 주부의 요금임금은 경제인구학적 변수에서는 남편의 소득, 가계의 자산, 주부의 교육수준, 주부의 연령, 자녀수에 따라 사회문화적 변수에서는 남편의 가사분담 정도에 따라 의미있는 차이가 있는 것으로 나타났다. 이러한 결과는 남편의 소득, 가계의 자산, 주부의 교육수준, 주부의 연령이 높을수록, 자녀수가 많을수록 요구임금은 높아지고, 또 남편이 가사를 분담할수록 요구임금은 낮아진다는 것이다. 가사노동의 시장화변수인 食生活의 機械化 用役化 商品化는 요구임금과 有意的 관계를 보이며 식생활의 기계화, 용역화가 이루어질수록 요구임금은 높아지고 상품화가 이루어질수록 요구임금은 낮아지고 있다. 둘째, 연구모형에서 제시된 變數들이 주부의 요구임금에 미치는 독립적인 영향력을 분석한 결과 남편의 소득, 주부의 교육수준, 주부의 연령, 남편의 가사분담, 식생활의 상품화등이 요구임금을 결정하는 변수로 밝혀졌다. 셋째, 경제인구학적 변수 및 사회문화적 변수는 가사노동의 시장화변수에 많은 영향을 미치며 가사노동의 시장화변수는 가정주부의 요구임금에 영향을 줌으로써 因果的 關係가 있음을 알 수 있다. 즉, 남편의 소득, 주부의 교육, 주부의 연령, 남편의 가사분담, 식생활의 상품화는 요구임금과 직접적인 인과적 관계를 가지며 주부의 교육, 주부의 연령, 자녀 수 등은 식생활의 상품화를 매개로 하여 요구임금과 간접적인 인과적 관계를 갖고 있다. 이상의 分析結果에서 볼 때 주부의 교육수준은 要求賃金에 영향을 미치는 가장 중요한 변수이다. 교육수준별로 구분해서 보았을 때도 학력이 높을수록 요구임금이 뚜렷이 증가하고 있으며 우리나라 여성근로자의 학력별 시장임금보다도 월등히 높은 것을 알 수 있다. 이것은 교육이 주부들의 시장임금보다는 요구임금에 강하게 작용하고 있음을 의미한다고 볼 수 있다. 따라서 우리나라에서 고학력 기혼여성의 경제활동참가율이 낮은 이유를 노동력 공급의 측면에서 볼 때, 그들이 가사노동의 가치를 높게 지각하고 있기 때문으로 설명하는 것이 가능하다. ; This study attempts to apply its result to decision whether housewives are in the labor market or not by investigating the level of reservation wage of them and the influencing factors on it. The purpose of this study is to analyse the effects by identifying, on the basis of theoretical models, the factors that influence reservation wage, and to predict the future state of female employment. For this purpose, 814 housewives were sampled from the households in Seoul. The data collected from them were analysed through statistical methods such as ANOVA, multiful regression and path analysis. The main results obtained are as follows. 1. The average level of reservation wage of housewives surveyed was 400,620 won. When housewives were devided into two subgroups, level of reservation wage of housewives who were in the labor market was 347,980 won but the level of reservation wage of housewives who were not in the labor market was 466,130 won. The result shows that the value of housework was higher in housewives who were not in the labor market than housewives who were in the labor market. 2. The level of reservation wage of housewives showed significant differences by some of the econo-demographic variables-husband’s income, household asset, housewife’s education level, housewife’s age, number of children and by socio-cultural variable-division of husband in household labor, and by three marketization of housework-number of household equipments, degree of employment housekeeper, and level of commodity substitution in the domain of food. 3. The variables which affected reservation wage of housewife independently had influence on it in the following order: husband’s income, education level, age, division of husband in household labor, level of commodity substitution. Husband’s income, education level, age affect positively reservation wage of housewife. And a negative relation has been found between division of husband, level of commodity substitution and reservation wage of housewife. The influencing variables in the group of housewives who were in the labor market were different from those who were not in the labor market. In particular the most outstanding feature is that degree of employment housekeeper was observed to be related positively with reservation wage of housewives who were in the labor market. This means that degree of employment housekeeper is a burden on cost to housewives who were in the labor market. 4. The result of path analysis has confirmed that marketization of housework is determined jointly by the econo-demographic factors, socio-cultural factors and affects the reservation wage of housewife. Husband’s income, housewife’s education level, housewife’s age, division of husband in household labor, level of commodity substitution give direct effects on reservation wage of housewife. Education level, age, number of children and family type influenced reservation wage of housewife through level of commodity substitution indirectly. The following is predictable about future state of female employment. The decision whether or not to be in the labor market is influenced by market wage and reservation wage. And housewife’s education level is significant variable that affects market wage and reservation wage. But housewife’s education affects reservation wage more strongly than it does market wage. Therefore continuous rise of housewife’s education level makes it possible to predict that employment of housewife will be decreased, whereas reservation wage of housewife will be increased. On the other hand, dogmentation of the division of husband in household labor as a result of advancing in sex role attitude and promotion of level of commodity substitution followed by continuous economic growth let it possible to predict that reservation wage of housewife will be decreased and employment of housewife will be increased. The results of this study will provide important basic data not only for decision whether or not to be in the labor market but also for establishing a desirable wage and education policy.
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일반대학원 > 소비자학과 > Theses_Ph.D
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