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기능성 소화불량증과 십이지장 호산구증가증의 관계

Title
기능성 소화불량증과 십이지장 호산구증가증의 관계
Other Titles
The role of duodenal eosinophilia in functional dyspepsia
Authors
이민진
Issue Date
2012
Department/Major
대학원 의학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
정혜경
Abstract
연구배경 기능성 소화불량증의 발생기전에 십이지장이 중요한 역할을 한다고 알려져 있으며, 특히 십이지장 호산구증가증이 이와 관련이 있을 가능성이 높다. 본 연구는 기능성 소화불량증 환자와 대조군에서 위와 십이지장의 호산구증가증과 소화불량증상과의 연관성을 알아보고자 하였다. 방법 이대 목동병원 입원을 하거나 외래로 내원한 환자 중 로마기준 III에 합당한 기능성 소화불량증 환자와 기능성 소화불량증에 합당한 상부위장관 증상을 갖지 않는 자를 대상으로 기능성 소화불량증과 십이지장 호산구증가증의 관련성을 분석하였다. 결과 기능성 소화불량증 환자는 52명이며, 대조군은 14명이었다. 기능성 소화불량증에서 십이지장 총호산구수는 35.0개였으며, 대조군은 32.1개로 양 군간에 유의한 차이가 없었다(p=0.81). 두 군간의 탈과립 된 호산구수는 기능성 소화불량증군에서는 16.5개, 대조군에서는 16.6개로 큰 차이가 없었고(p=0.96), 탈과립 지수 역시 기능성 소화불량증군에서 32%였고 대조군에서 34%로 유의하지 않았다. H.pyroli 감염 유무에 따른 십이지장 총호산구수는 H.pyroli 양성군에서는 34.5개, 음성군에서는 34.2개로 H.pyroli 양성군에서 유의하게 십이지장 호산구수가 높았다(p=0.003). 결론 십이지장 호산구 침윤 정도와 활성화는 기능성 소화불량증과 연관성이 적었으나, H.pyroli 감염 여부에 따라 유의한 차이를 보였다. 따라서 기능성 소화불량증 발병에 있어 십이지장 호산구증가증의 역할은 제한적이며 H.pyroli 감염과 관련된 이차성 변화일 가능성이 높다.;Background and Aims: Functional dyspepsia (FD) is a characterized as chronic recurrent upper gastrointestinal (GI) symptoms without any organic disorder. Low grade inflammation is intimately associated in a subset of FD and eosinophils are associated with gastric dysmotility. We aimed to evaluate the role of duodenal eosinophilia as a biomarker of FD. Methods: A prospective case-control study was conducted in consecutive patients with FD and control who underwent endoscopy. FD was defined as Rome III criteria. Controls were chosen subjects without any GI symptoms. The subjects who had any allergy, atopy, asthma history or taking any medication related with hypereosinophilia were excluded. The standardized endoscopic biopsies were performed from stomach and duodenum for H&E stain, major basic protein (MBP) for detection of degranulation of eosinophils and electron microscopy (EM) to identify activated eosinophils. Results: The degree of duodenal eosinophils counts was correlated with degranulated eosinophil counts. The mean eosinophil count in duodenum was 35.0 in FD vs. 32.1 in controls (Mann-Whitney p=0.77). The degranulated eosinophil counts were not different between two groups (16.5/HPF in FD vs. 16.6/HPF in case, p=0.96). Taking a normal eosinophil cut-off score as 15 or higher, there was no significant difference of greater proportion of subjects with abnormal eosinophil counts in FD vs. controls (32% vs. 41%, p=0.28). The degranulation index was 32.1% in FD and 33.7% in controls (p=0.38). The evidence of eosinophil activation by EM was detected in both FD and controls without statistically significant difference. The duodenal eosinophil counts in H. pylori positive group was significantly higher than that in H. pylori negative group (Kruskal wallis test, p=0.003). Conclusions: Duodenal eosinophil infiltration or activation of toxic cathionic proteins such as MBP may be secondary phenomenon by infection, rather than directly involved in the pathogenesis of FD. However, the role of duodenal eosinophilia associated with allergy is needed to be further evaluation in the pathogenesis of FD. Key Words : Dyspepsia, eosinophilia, duodenum, Helicobacter pylori
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