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저소득층 당뇨환자의 당뇨병 인식실태 및 식이요법 실태 조사

Title
저소득층 당뇨환자의 당뇨병 인식실태 및 식이요법 실태 조사
Other Titles
Diabetes awareness survey and diet survey in low-income diabetes patients
Authors
임정수
Issue Date
2011
Department/Major
임상보건과학대학원 임상보건학과임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건과학대학원
Degree
Master
Advisors
조미숙
Abstract
당뇨병은 고혈당을 포함하여 여러 장기에 복합적으로 합병증이 발생하는 질환으로 환자 개인의 심각한 건강 문제와 더불어 사회적, 경제적 문제를 초래하는 질환이다. 당뇨병 환자가 혈당을 잘 조절하기 위해서 종합병원에서는 개별화된 당뇨교육 및 정기적인 집단 당뇨교육을 실시하고 있다. 그러나 저소득층 당뇨환자의 경우 경제적인 어려움과 불안정한 주거환경, 그리고 가족 등 지지 세력이 부족한 환경으로 인해 일반 환자와는 다른 당뇨관리의 사각지대에 있어서 저소득층 당뇨환자들에 대한 교육은 획일적이고 일방적인 교육접근으로는 불가능하다. 이러한 점들에 착안하여 이 연구에서는 저소득층 당뇨환자를 대상으로 당뇨병에 대한 인식실태, 당뇨병 식이요법의 인식실태 및 실천정도, 알코올 섭취 및 알코올 섭취 시 혈당관리 실태, 가족유무에 따른 당뇨병관리 실태 등을 심층 면접을 통해 조사하였다. 저소득층 당뇨환자의 다양한 환경을 분석하고 치료 목적에 따라 적절한 맞춤형 교육 자료를 개발하기 위한 심층자료를 얻기 위해 질적연구와 식이섭취 방법으로 시행되었다. 연구기간은 2010년 8월 1일∼2010년 10월 15일 까지 S시에 소재한 S복지병원에 당뇨병으로 내원한 성인 남자환자 30명을 대상으로 하였다. 음주대상자의 범위를 넓게 하기 위해서 남자로 제한하였으며, 의사소통이 가능한 사람들을 포함하였고, 저소득층을 대상으로 하는 조사임을 감안하여 소득이 없는 환자도 포함시켰다. 조사 결과 저소득층 당뇨환자들이 당뇨병에 대한 인식은 거의 없었으며, 당뇨교육을 여러 번 받은 환자들도 당뇨병에 대한 지식이 매우 적어서 심각한 문제로 나타났다. 이러한 인식과 지식의 부족은 당뇨병에 대한 식이요법 실행을 어렵게 만들고 있었으며, 특히 알코올 섭취하는 24명의 환자들의 경우 혈당관리가 전혀 이루어지지 못하고 있어서 알코올 섭취에 관한 교육이 시급함을 보여주고 있었다. 저소득층 당뇨환자 가운데 특히 혼자 기거하는 환자 일수록 가족이나 주변 지지자를 필요로 하고 있었다. 이것은 식이요법의 첫 단계인 식사해결의 어려움을 호소하는 것에서 잘 나타났으며, 식사해결을 위한 경제적인 부담도 저소득층 당뇨환자에서 중요한 문제로 드러나고 있었다. 이 결과 당뇨병에 있어서 중요한 식이요법의 실행의지 보다도 끼니 해결이 시급함을 드러냈다. 경제적인 여건이 많이 작용한 부분이 바로 혈당관리의 의지 부분이었다. 식사해결의 급급함과 생활고가 겹치다 보니 당뇨병 관리를 위한 여건이 안 됨을 얘기하고 있었다. 균형적인 식이요법을 실행하지 못하다 보니 영양 불균형의 결과를 초래하고 있었다. 이러한 결과를 종합해 볼 때, 저소득층 당뇨환자들이 직면하고 있는 문제는 일반 당뇨환자들과는 다른 것을 알 수 있었으며, 따라서 저소득층의 당뇨환자들에게 적합한 당뇨병 교육 내용, 교육 방법과 재교육의 필요성을 보여주고 있었다.;Including diabetes and hyper-glycemia in the combination of multiple organ complications is a disease. Patients with serious health problems of individuals and social and economic problems are causing disease. Diabetics to control blood sugar well in a general hospital group, individualized diabetes education and regular diabetes education has been carried out. However, these methods general education low-income patients with diabetes are very diverse situations and conditions. Effective communication with them to try to approach the uniform and one-sided education is impossible. For this reason, research on low-income diabetes patients, awareness of diabetes status, diabetes diet and practice of recognition of the extent, alcohol consumption and alcohol intake on glycemic control status, family status according to the presence of diabetes management were investigated. Through in-depth interviews to investigate granular customized training materials appropriate for therapeutic purposes to become a boon to qualitative research methods and dietary intake was performed. Study period August 1, 2010 to October 15, 2010 located at the S-sity and S-welfare hospital with diabetes admitted to 30 patients were male adults. Alcohol in order to widen the range of subjects was limited to men. Subjects of study had little or no awareness about diabetes, diabetes education, patients who received multiple times, even very minimal knowledge about diabetes was a serious problem. This lack of awareness and knowledge about diabetes diet could make it difficult to run. Alcohol intake of 24 patients with blood sugar control is not done at all on the alcohol consumption shows that education was urgently needed. Low-income patients with diabetes are living alone, especially among the more family members or close supporters were needed. This is the first phase of the diet, the meals were from an appeal to the difficulty of solving. Eating a low-income economic burden for solving important problems in diabetic patients was evident. The results of the diet in diabetes important than the meal will run revealed that an urgent resolution. Part of the economic conditions that served a lot of blood sugar control was part of a commitment. Caught up in solving the meal and put one upon another to see that life for diabetes management in conditions that were talking. Low Income People with diabetes can not run a balanced diet was the result of nutritional imbalances. These results, for low-income patients with diabetes, diabetes education content, teaching methods and there is a need for retraining.
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