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u-Health care기반 장비를 활용한 영양교육이 대사증후군에 미치는 영향 연구

Title
u-Health care기반 장비를 활용한 영양교육이 대사증후군에 미치는 영향 연구
Other Titles
A Study on the Effects of u-Health Care Equipments Applied Nutrition Education on Metabolic Syndrome Risk Factors
Authors
박세윤
Issue Date
2011
Department/Major
임상보건과학대학원 임상보건학과임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김유리
Abstract
본 연구는 u-Health care 기반 장비를 활용한 영양교육이 식습관 변화, 영양소 섭취, 대사증후군 위험 인자에 미치는 영향에 대해 알아보고자 하였다. 이를 위해 서울 소재 사업장에 근무하는 직장인 만 20세 이상 60세 이하의 성인 남성을 대상으로 대사증후군 진단 기준(NCEP-ATPⅢ) 중 위험요인 3가지 이상을 가진 72명을 대상자로 하였다. 전체 대상자는 영양교육 전․후로 신체계측과 혈압 및 혈액검사를 하였으며, 설문지를 통해 식습관을 조사하고 24시간 회상 법을 이용하여 영양소 섭취 실태를 분석하였다. 또한 u-Health care 기반 장비인 체 성분 분석계, 혈압계, 3D신체 활동 계를 제공하여 수시로 측정하도록 하였으며, 영양상담은 4회에 걸쳐 실시하였다. 본 연구 대상자의 영양교육 전•후에 따른 신체계측의 결과는 복부둘레와 체지방률이 유의적으로 감소하였다. 복부둘레는 40세 이상인 그룹에서 유의적으로 감소하였고, 체지방률은 평균 보행 수 8000보 미만인 그룹에서는 유의적으로 감소하였다. 측정횟수 12회 이상인 그룹에서는 복부둘레와 체지방률이 유의적으로 감소하였다. 혈액 및 혈압검사 결과는 이완기 혈압과 중성지방, 총 콜레스테롤이 유의적으로 감소하였다. 40세 이상인 그룹, 평균 보행 수 8000보 미만인 그룹, 측정횟수 12이상인 그룹에서 중성지방과 총 콜레스테롤이 유의적으로 감소하였다. BMI 25이상인 그룹의 총 콜레스테롤과 BMI 25미만인 그룹의 중성지방이 유의적으로 감소하였다. 영양소섭취 상태 결과는 영양교육 전 보다 교육 후 식이섬유, 동물성 칼슘, 비타민C, 엽 산이 유의적으로 증가하였다. 식습관은 단백질 식품(육류, 생선, 달걀, 콩, 두부 등)과 채소의 섭취가 유의적으로 증가하여 긍정적인 식습관의 변화를 보였다. 매 끼 식사섭취 여부와 아침 식사 결식에 대한 이유는 유의적 차이가 없었다. 결론적으로 대상자에게 u-Health 기반 장비를 활용한 영양교육이 대사증후군 위험요인 뿐만 아니라 식습관에서 또한 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 대사증후군 대상자의 식습관 및 생활습관 개선을 위해 영양교육은 필수적이며, 지속적인 동기부여를 위해서는 u-Health 기반 장비를 활용한 다양한 영양교육 컨텐츠 개발이 진행되어야 할 것이라고 사료된다.;This study aimed to identify influences of u-Health care equipments applied nutrition education on changes of dietary habit, nutrition intake and risk factors of metabolic syndrome. Therefore, 72 male office workers over 20 to 60 working in Seoul who have at least 3 risk factors for NCEP-ATP III were recruited as the subjects. All subjects were taken anthropometric measurement, biochemical characteristics analysis, surveyed dietary habits and analyzed nutrition intakes using 24-hour dietary recall method before and after nutrition education. Also, u-Health care equipments - body composition analysis, blood pressure manometer and 3D activity monitor, were provided for frequent measurements, and nutrition consultations were given 4 times. The result of anthropometric measurement of subjects before and after nutrition education showed significant reduction of abdominal circumferences and body fat. Abdominal circumferences significantly reduced with subjects over 40, and body fat significantly reduced with subjects with average step counts less than 8000. Subjects with more than 12 measurements showed significant reduction of abdominal circumferences and body fat. The results of biochemical characteristics analysis showed significant reductions of diastolic pressure, triglyceride and total cholesterol. With subjects over 40, average step counts less than 8000 and more than 12 measurements, there were significant reductions of triglyceride and total cholesterol. Total cholesterol of subjects with over BMI 25 and triglyceride of subjects with under BMI 25 significantly reduced. The result of nutrition intake showed significant increase of fiber, animal calcium, potassium, vitamin C and folic acid after nutrition education compared to before nutrition education. Dietary habit showed significant increase of intake of protein (meat, fish, eggs, beans, tofu, etc.) and vegetables to be changed positively. Skipping meal and reason for skipping breakfast showed no significant differences. In conclusion, nutrition education with u-Health equipments were verified to give positive influences to risk factors of metabolic syndrome and dietary habits. To improve dietary habits and living habits of metabolic syndrome subjects, nutrition education is essential, and for continuous motivation, various contents for nutrition education should be developed using u-Health care equipments.
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임상보건융합대학원 > 임상영양학전공 > Theses_Master
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