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검정곰팡이 (Aspergillus niger) 분화에 따른 탄수화물 대사의 변동에 관한 연구

Title
검정곰팡이 (Aspergillus niger) 분화에 따른 탄수화물 대사의 변동에 관한 연구
Other Titles
Studies on carbohydrate metabolism during differentiation of Aspercillusniger
Authors
金信淑.
Issue Date
1981
Department/Major
대학원 약학과
Keywords
검정곰팡이탄수화물포자형성
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
검정곰팡이의 분화에 따른 균체내의 총 탄수화물 및 Trehalose의 함량변화를 연구하였다. 검정곰팡이를 Czapeck-Dox액체배지에서 진탕배양과 정치배양법에 의해 배양하여 검정곰팡이의 각 분화과정에서의 균체내의 총 탄수화물 및 Trehalose함량을 Trevelyan 및 Harrison(1955)의 탄수화물분화 및 정량법에 의해 측정하였다. 검정곰팡이가 포자를 형성할 때에 총 탄수화물의 양이 증가하였고 Trehalose는 포자형성 직전에 극적으로 증가하였다. 또한 배지내의 성분함량의 변화에 따른 탄수화물 대사의 변화를 연구하기 위해 본 실험에 사용된 Czapeck-Dox 배지내의 질소원, 인산원, Glucose제한시 검정곰팡이 분화과정의 각 단계에서의 탄수화물 및 Trehalose함량 변화를 관찰하였다. 질소원의 함량을 제한할 때, 총 탄수화물과 Trehalose양이 기본 배지에서 배양했을 때보다 증가하였다. 인산원 제한시도, 총 탄수화물과 Trehalose양이 증가하였으나, 질소원 제한 배지에서 배양했을 때 보다 뚜렷하지 못했다 굴루코즈 제한시는 총 탄수화물 및 Trehalose양의 변동을 관찰할 수 없었다. 이들 총 탄수화물 및 Trehalose의 함량변동은 검정곰팡이의 분화와 관련성이 있는 것으로 해석된다.;The changes of total carbohydrates and trehalose during differentiation of A. niger were determined. Aspergillus niger was cultivated in Czapeck-Dox medium by the methode of surface culture and shake culture. The contents of total carbohydrates and trehalose were fractionated and determined by the methods of Trevelyan and Harrison (1956). The total carbohydrates of A. niger accumulated during sporulation and trehalose increased dramatically during the early stage of sporulation. In order to study the influences of nutrient unbalance in media on the contents of cellular carbohydrates in A. niger, this was cultivated in nitrogen, phosphate and glucose limited medium in Czapeck-Dox medium. The contents of total carbohydrates and trehalose in A. giner cultivated in nitrogen limited medium increased much than those in full medium. The total carborates and trehalose in A. niger cultivated in phosphate limited medium increased, but the increases were a little but than those in nitrogen limited medium. In glucose limited medium, any changes of total carbohydrates and trehalose were not observed. It is considered that the biochemical mechanisms responsible for the changes of total carbohydrates and trehalose are related with differentiation of Aspergillus niger.
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