View : 434 Download: 0

Full metadata record

DC Field Value Language
dc.contributor.author이해정-
dc.creator이해정-
dc.date.accessioned2016-08-25T11:08:16Z-
dc.date.available2016-08-25T11:08:16Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.otherOAK-000000011849-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/187019-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000011849-
dc.description.abstract배경: 비만은 심혈관 질환의 독립적인 위험 요인이다. 고열량 고지방 식사는 비만의 중요한 유발요인 중 하나로 식이요법은 비만 치료에 있어 중요한 축이다. 고민감도 C-반응성 단백(high sensitivity C-reactive Protein; 이하 hsCRP)은 염증 표지자로서 심혈관 질환의 강력한 독립적 위험 인자이다. HsCRP는 체중 감량에 따라 감소하나 식습관과의 연관성에 대해서는 논란이 있다. 본 연구에서는 과체중인 한국 성인 여성을 대상으로 식사 중 지방 섭취의 차이가 혈중 hsCRP 농도를 설명하는지 확인함으로써 심혈관 질환 에방 및 비만 치료 식사 요법을 개방하기 위한 자료로 삼고자 한다. 방법: 일개 대학병원 비만 클리닉을 방문한 여성 환자 중 체질량지수 23kg/m2 이상인 219 명을 대상으로 신체계측, 혈액 검사 그리고 영양사 면담을 통한 식사 섭취를 조사하였다. 24시간 회상법으로 기록한 내용을 원내 영양 관리 프로그램을 이용하여 탄수화물, 단백질, 지방의 비와 각각의 열량 및 총 열량을 산출하여 이들과 hsCRP의 관계를 분석하였다. 결과: 대상자들의 hsCRP는 평균 0.18±0.2 μg/mL이었고, 하루 열량 섭취량은 평균 2007.0±399.7 kcal이었다. 총 열량 섭취량에 대한 각 대영양소(macronutrients)의 비율은 탄수화물 61.8%, 단백질 15.0%, 지방 23.1%였다. 상관분석 결과에서 대영양소 중에서 지방 섭취 비율(r= 0.228, p=0.001)은 hsCRP 농도와 양의 상관관계를 보였으며, 탄수화물 섭취 비율(r=-0.188, p=0.005)은 hsCRP 농도와 음의 상관관계를 보였다. 그러나 단백질 비율과 총 열량은 관련이 없었다. 다중 회귀분석 결과 지방 섭취 비율, 체질량 지수, 연령이 유의하게 hsCRP와 관련성이 있었다 (r=0.180, p=0.004). 결론: 우리나라 과체중 여성에서 지방 섭취 비율은 심혈관 질환의 독립적인 예측인자인 hsCRP의 증가와 관련이 있는 것으로 나타났다. 이는 한국인에서 심혈관 질환 예방 및 비만 식사요법의 확립에 기초자료로 사용될 수 있을 것이다.;Background: The obesity is an independent risk factor in cardiovascular diseases. As high-calorie and fatty diets are one of the important factors that induce the obesity, the dietotherapy is regarded as an important for the treatment of obesity. High sensitivity C-Reactive Protein(hsCRP) is an inflammatory maker as well as an independent risk factor that have serious influence on the cardiovascular diseases. HsCRP is proportional to weight, but its relation with dietary habit is not free from controversies yet. This study was performed to ascertain whether the dietotherapy based on apposite nutrients has influence on the blood concentration of hsCRP, for the purpose of developing an obesity-treating dietotherapy that makes it possible to prevent the cardiovascular diseases. The subjects of this study were overweight women in Korea. Method: Physical measurements and blood tests, centered on the 219 overweight (body mass index more than 23Kg/m2) among the female patients who visited an obesity clinic in a university hospital, were performed and their dietary habit was analyzed by a dietitians questions. The data made by 24-hour recall method was converted into the unit of calories through the nutrition management program used in the hospital, and next the correlation between the proportion of total calories, the carbohydrate, the protein and the fat and High Sensitivity CRP(hsCRP) was analyzed. Result: The HsCRP of the subjects was 0.18±0.2g/mL on the average, and daily caloric intake was 2007.0399.7Kcal on the average. As concerns the proportion of macronutrients in total calories, the carbohydrate accounted for 61.8 percent and the protein and the fat accounted for 15.0 and 23.1 percent respectively. In consequence of correlation analysis, the ratio of fat intake (r=0.228, p=0.001) and that of carbohydrate intake (r=-0.188, p=0.005) showed significant correlation with HsCRP but the protein ratio was unrelated with total calories. In consequence of multiple regression analysis, the ratio of fat intake, body mass index and age were significantly related with each other (r=0.180, p=0.004). Conclusion: The ratio of fat intake was related with the increase of hsCRP, an independent predictive maker in cardiovascular diseases, in Koreas overweight females. It is expected that such an outcome would be an important data in the development of a dietotherapy that makes it possible to prevent cardiovascular diseases and obesity.-
dc.description.tableofcontents논문개요 = ⅴ I. 서론 = 1 A. 연구배경 = 1 B. 연구목적 = 2 II.연구 대상 및 방법 = 3 III.연 구 결 과 = 5 A. 대상자의 일반적 특성 = 5 B. HsCRP농도에 따른 대사관련인자 및 식이 섭취 비율의 차이 = 5 C. 식사 중 지방 섭취 비율에 따른 혈중 hsCRP 농도 = 5 IV. 고 찰 = 12 V. 결 론 = 15 참고문헌 = 16 ABSTRACT = 20-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent458136 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.title과체중 한국 여성에서 지방 섭취량과 C-반응성 단백의 연관성-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedHigh dietary fat intake and increased C-reactive protein concentration in Korean obese women-
dc.creator.othernameLee, Hae-Jung-
dc.format.pagevi, 21 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 의학과-
dc.date.awarded2006. 2-
Appears in Collections:
일반대학원 > 의학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

BROWSE