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로하스와 녹색식생활 성향이 한국 전통음식 선호와 건강자각인식에 미치는 영향

Title
로하스와 녹색식생활 성향이 한국 전통음식 선호와 건강자각인식에 미치는 영향
Other Titles
The influence of LOHAS and Green dietary life on the preference in traditional food and health : focus on female high-school students in some local areas
Authors
김인애
Issue Date
2011
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Advisors
조미숙
Abstract
The objective of this research is to identify the influence of LOHAS and green dietary life on the preference of traditional food and self-awareness level of health to provide teenagers with basic resource on the proper dietary life so they can maintain a healthy lifestyle. To achieve the objective, we examined survey results of 335 first and second grade female high-school students on general information, the tendency of LOHAS, green dietary life, preference of traditional food, self-awareness level of health. The result of the study is as following. First, the overall average LOHAS tendency score of female high-school students was 2.79 out of 5.00. When LOHAS tendency was divided into 4 groups depending on the score, only 4.6% of students belonged to LOHAS group. The overall average score of green dietary life was 2.99 out of 5.00. Second, the correlation (p<0.01) between LOHAS lifestyle and green dietary life style was that high LOHAS tendency was positively correlated with high level of tendency in green dietary life and low LOHAS tendency led to low level of tendency in green dietary life. Third, the preference score of female high-school students on traditional food was significantly high as 4.11 out of 5.00. Regarding the reasons for liking traditional food, 175 students (67.6%) picked ‘for the good taste’ as the top reason; 52 students (20.1%) picked ‘because it is our country food’ as the second; 32 students (12.4%) picked ‘because it is nutritious’ as the third. The data indicates the recognition level of traditional Korean food was also quite high as 4.06 on average as well. Fourth, we have found that both LOHAS tendency and green dietary life tendency were positively correlated with preference in traditional food (p<0.01). High LOHAS tendency led to high preference in traditional food while low LOHAS tendency led to low preference in traditional food and high green dietary life tendency led to high preference in traditional food while low green dietary life tendency led to low preference in traditional food. Fifth, among the female high-school students, the score of self-awareness level of their own health was 2.95 out of 5.00 which is in about a mid-range of self-awareness level of health. This factor was found to have no correlation with LOHAS tendency, green dietary life tendency, and preference in traditional food. From the above findings, we could state that LOHAS tendency does not only have positive correlation with green dietary life tendency (p<0.01) but they also influence the preference in traditional food. Nevertheless, all three factors of LOHAS tendency, green dietary life tendency, and preference in traditional food do not influence self-awareness level of health at all. Therefore, for teenagers to maintain a healthy dietary lifestyle, a dietary lifestyle which cares for environment and health needs to be established through education on LOHAS and green dietary life and educational programs to raise the low level of health-recognition need to be developed. Furthermore, in the field of Home Economics education, an integrated educational solution to lead a low-carbon green growth through the expansion in the education area of proper dietary life would be necessary for teenagers who are the leaders of future society to grow healthy.;이 연구의 목적은 서울 지역의 일부 여자 고등학생을 대상으로 로하스 성향 및 녹색 식생활 성향에 따른 한국 전통음식 선호도를 알아보고, 건강자각인식을 파악하여 청소년들이 건강한 생활을 유지할 수 있도록 가정 및 학교에서의 올바른 식생활 지도를 위한 기초자료를 마련하기 위한 것이다. 이러한 연구 목적의 달성을 위해 여고생 1, 2학년 335명을 대상으로 일반사항, 로하스 성향, 녹색식생활 성향, 한국 전통음식 선호도와 건강자각인식에 관해 설문지를 이용하여 조사하였다. 연구의 결과는 다음과 같았다. 첫째, 여고생의 로하스 성향은 5점 만점에 2.79였으며, 로하스 성향을 점수별로 4 그룹으로 나누었을 때 4.6%만이 로하스 그룹에 속하는 것으로 나타나서 낮은 수준이었으며, 녹색식생활 성향은 2.99로 나타났다. 둘째, 로하스 성향과 녹색식생활 성향의 상관관계는 양의 상관관계(p<0.01)가 있었으며, 로하스 성향이 높을수록 녹색식생활 성향이 높았고, 로하스 성향이 낮을수록 녹색식생활 성향도 낮았다. 셋째, 여고생의 한국 전통음식 선호도는 4.11로 상당히 높았으며, 한국 전통음식을 좋아하는 이유로는 ‘맛이 좋아서’가 67.6%(175명)으로 가장 많았고, ‘우리나라 음식이어서’가 20.1%(52명), ‘영양이 풍부해서’가 12.4%(32명) 순이었다. 뿐만 아니라 한국 전통음식의 인지도 또한 평균 4.06으로 상당히 높은 인지도를 가지고 있는 것으로 나타났다. 넷째, 로하스 성향과 녹색식생활 성향 모두 한국 전통음식 선호도와 양의 상관관계(p<0.01)가 있는 것으로 나타났다. 따라서 로하스 성향이 높을수록 한국 전통음식의 선호도가 높고, 로하스 성향이 낮을수록 한국 전통음식의 선호도가 낮으며, 녹색식생활 성향이 높을수록 한국 전통음식의 선호도가 높고, 녹색식생활 성향이 낮을수록 한국 전통음식의 선호도가 낮은 것으로 나타났다. 다섯째, 여고생이 자각하고 있는 건강자각 정도는 2.95으로 중간정도의 건강자각인식을 나타내었는데, 이는 로하스 성향, 녹색식생활 성향, 한국 전통음식 선호도 모두와 상관관계가 없는 것으로 나타났다. 이상의 연구결과로 볼 때, 로하스 성향과 녹색식생활 성향은 서로 양의 상관관계(p<0.01)가 있을 뿐만 아니라 한국 전통음식 선호도에도 영향을 주었다. 그렇지만 세 가지 요인 모두 건강자각인식에는 영향을 주지 않는 것을 알 수 있었다. 따라서 청소년들이 올바른 식생활을 유지하기 위해서 로하스와 녹색식생활에 관한 교육을 통해 환경과 건강을 생각하는 식생활이 정립될 수 있도록 하는 것이 필요하고, 낮은 건강인식을 높이기 위한 교육프로그램 개발이 필요하다. 또한 가정과 교육영역에서 미래 사회의 주역인 청소년이 건강하게 성장할 수 있도록 식생활 교육 영역의 확대를 통해 환경과 건강을 생각하고 저탄소 녹색성장을 이끌어가기 위한 보다 통합적인 교육이 필요하다.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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