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공복혈당장애 환자의 임상적 특징 및 식이 섭취 상태

Title
공복혈당장애 환자의 임상적 특징 및 식이 섭취 상태
Other Titles
The anthropometric, blood and nutritional status of impaired fasting glucose(IFG) patients in Korea
Authors
남윤경
Issue Date
2008
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 공복혈당장애 환자를 대상으로 이들의 임상적 특징과 식사 습관을 파악하고, 대사증후군의 유병률을 살펴보고, 대사증후군 유무에 따른 임상적 특징과 식이 섭취 상태를 살펴보고자 하였다. 이를 위해 경기도 소재 종합병원에 내원한 제 2형 당뇨병 환자와 건강검진을 받은 성인 중에 이상혈당증으로 의심되어 내분비내과에서 75g oral glucose tolerance test(OGTT)를 시행한 145명(남자 99명, 여자 46명)을 대상으로 신체계측 및 혈액 성분 조사를 실시하였고, 식품섭취빈도조사지를 사용하여 식이 섭취 조사를 수행하였다. 조사 대상자들은 공복혈당 수준에 따라 3군으로 분류하여 분석하였다. 공복혈당100mg/㎗이상인 경우를 정상군으로, 공복혈당장애군은 100mg/㎗≤공복혈당≤125mg/㎗, 공복혈당≥126mg/㎗ 또는 현재 당뇨 약을 먹는 경우 당뇨군으로 분류하였다. 남녀 모두 체중, 허리둘레, BMI는 정상군, 공복혈당장애군, 당뇨군 간의 유의적인 차이가 없었으나 공복혈당장애군에서 과체중으로 나타났다. 공복혈당장애군의 혈중 지질 성분, 혈압, 맥파 전달 속도(PWV)는 정상수준이었으며, 세 군 간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 식품 섭취량에 있어 남자 대상자는 세 군 간에 유적인 차이가 없었으나, 여자 대상자에서 공복혈당장애군이 총 식품 섭취량이 당뇨군보다 유의적으로 높았으며, 어패류의 섭취가 정상군, 당뇨군에 비해 유의적으로 높게 나타났다. 에너지 섭취량과 영양소 섭취량에 있어 남자 대상자는 세 군 간에 유의적인 차이가 없었다. 여자 대상자에서 공복혈당장애군의 에너지 섭취량이 당뇨군에 비해 유의적으로 높았으며, 단백질, 지방, 비타민 E의 섭취는 정상군보다 유의적으로 높은 것으로 나타났다. 최근 공복혈당장애 환자에서 대사증후군 유병률이 정상혈당인 사람에 비해 높은 것으로 보고되고 있어 공복혈당장애군의 대사증후군 유병률을 살펴 본 결과 남자 25%, 여자 35.7%로 정상군에 비해 높았고, 당뇨군보다 낮은 수준으로, 공복혈당 수준이 상승 할수록 대사증후군 유병률이 증가하였다. 공복혈당장애군에서 대사증후군 유무에 따른 특성을 살펴 본 결과, 공복혈당장애의 대사증후군이 있는 군에서 BMI는 비만에 속하였으나 공복혈당장애가 없는 군과 유의적인 차이가 없었으며, 허리둘레는 복부 비만 수준에 속하며, 대사증후군이 없는 군 보다 유의적으로 높았다. 대사증후군군의 총 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤, HDL-콜레스테롤, 중성지방 모두 정상범위에 속하였으며, 대사증후군이 없는 군과 유의적인 차이가 없었다. HDL-콜레스테롤은 대사증후군군에서 대사증후군이 없는 대상자 보다 낮은 경향을 보였다. 대사증후군군의 수축기 혈압은 135.0mmHg로 정상수준보다 높았으며, 대사증후군이 없는 군보다 유의적으로 높았다. 대동맥, 하지동맥, 상지동맥의 PWV는 정상범위에 속하였으며 대사증후군이 없는 군과 차이가 없었다. 식이 섭취량을 조사한 결과 공복당장애 대사증후군군에서 돼지고기, 우유 및 유제품, 동물성 식품의 섭취가 유의적으로 낮았으며, 단백질, 칼슘의 섭취가 낮고, 탄수화물 섭취가 높은 경향을 보였다. 본 연구의 공복혈당장애군은 과체중에 해당하며, 혈중 지질 농도와 혈압 등은 정상수준이고, 지방, 단백질, 비타민 E의 섭취량이 높은 특성을 나타냈다. 대사증후군의 유병률은 정상혈당인 사람에 비해 높고, 공복혈당장애군의 대사증후군을 가지고 있는 사람에서 비만과 복부비만을 모두 가지고 있었으며, HDL-콜레스테롤이 낮고, 혈압이 높으며, 돼지고기, 우유 및 유제품 등의 동물성 식품과 칼슘, 단백질, 비타민 B2의 섭취가 낮았고, 탄수화물의 섭취는 높은 특성을 나타냈다. 결론적으로 공복혈당장애 환자들에게 당뇨병으로의 발전을 예방하기 위해 체중조절과 균형 잡힌 식사를 위한 영양교육을 실시할 필요가 있다고 사료된다.;This study was performed to investigate the clinical characteristics and dietary intake of people with impaired fasting glucose(IFG) in Korea. The subjects were 140(male 97, female 43) type 2 diabetes or suspected to have dysglycemia visited the department of internal medicine at a general hospital in Gyeonggi-do. Anthropometric and biochemical characteristics and dietary intake were assessed. The subjects were classified into three groups based on fasting glucose levels; normal group with fasting glucose < 100mg/㎗, IFG group with 100mg/㎗≤ fasting glucose ≤125mg/㎗ and diabetes group(DM) with fasting glucose≥126mg/㎗ or currently taking diabetes medication. In male and female subjects, there was no difference in weight, waist circumference and BMI among the three groups. Blood lipid profiles, blood pressure and pulse wave velocity(PWV) were not different among the three groups. In male subjects, there were no difference in intake by food groups among the three groups. In female subjects, IFG group consumed significantly higher amount of total daily food intake compared to DM groups(p<0.05) and showed significantly higher intake of fish compared to other two groups(p<0.05). In male subjects, intakes of energy and all the other nutrients were not different among the three groups. In female subjects, energy intake was higher in IFG group than DM group(p<0.05). In IFG group, intakes of protein, fat and vitamin E were higher than normal group(p<0.05). In the male, Prevalence of metabolic syndrome(MS) was found in 7.1% for normal group, 23.3% for IFG group and 45.0% for DM group( P<0.05). In the female, 14.3% of normal group, 38.5% of IFG group and 586.3% of DM group had MS(p<0.1). In IFG group, the male subjects with metabolic syndrome(MS group)were higher weight and waist circumference than subjects without MS(NMS group)(p<0.01). The subjects with MS showed a tendency of low HDL-cholesterol. Plasma concentration of total cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride did not differ between MS group and NMS group. In MS group, SBP was higher than NMS group(p<0.01). Intakes of pork(p<0.05), milk & milk product(p<0.01) and animal food(p<0.01) were lower in MS group than NMS group. In MS group, intakes of Ca and vitamin B2 was lower than NMS group(p<0.05). MS group had a tendency of higher intakes of carbohydrate, but showed a tendency of lower intakes of protein and fat than NMS group. In conclusion, subjects in IFG group were overweight, and blood lipid profiles, blood pressure and PWV were normal range. Intakes of protein, fat and vitamin E were higher. The MS prevalence of IFG group was higher than normal group. In IFG group, MS group was abdominal obesity, low HDL-cholesterol level and hypertension. Intakes of pork, milk & milk product, animal food, Ca and Vitamin B2 were lower. Therefore, in order to prevent diabetes in IFG patients, guideline for IFG group should emphasize weight management and regular balanced diets.
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