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인삼투여가 식이제한후 회복기간 동안에 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향

Title
인삼투여가 식이제한후 회복기간 동안에 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향
Other Titles
(The) Effect of Ginseng on the metabolic processes of rats during rehabilitation after finite periods of food restriction
Authors
윤재영
Issue Date
1982
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
인삼투여식이제한회복기간체내대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
인삼은 우리나라 고유의 영약으로 알려져 왔고 최근 그 약리적 효과에 대한 과학적인 연구가 활발히 진행되고 있으며 더 나아가 각종 대사과정에 미치는 영향도 검토되고 있다. 인삼이 식이제한 이후 무제한 식이를 공급하였을 때 흰쥐의 성장발육과 체내 대사의 변화에 미치는 영향을 관찰하기 위하여 체중 60g내외인 수컷 흰쥐(Sprague-dawley종) 161마리를 3군으로 구분하였다. 식이제한군은 3주간 및 6주간 식이제한을 시켜 흰쥐의 성장을 억제한 후 무제한 식이를 공급하였으며 인삼 1,500mg/kg body wt.를 매일 식이와 동시에 투여하였던 바 아래와 같은 결론을 얻었다. 1. 흰쥐의 발육은 인삼투여군에서 인삼을 투여하지 않은군보다 체중 증가가 적었으며 식이제한군의 경우 인삼이 흰쥐의 체중증가에 큰 영향을 미치지 않은 경향이었다. 2. 무제한식이 공급을 시작한 첫주에는 식이제한군의 식이효율이 인삼투여에 관계없이 대조군보다 현저히 높았으나 시간이 경과됨에 따라 각군간의 식이 효율은 같은 경향이었다. 3. 흰쥐의 체내 질소 보유량에 있어서는 6주 식이제한군이 대조군에 비하여 낮았고 인삼투여는 질소축적에 큰 영향을 주지 않았다. 4. 인삼투여군의 각종 장기 무게는 감소하는 경향이었으나 epidydimal fat pad의 경우만은 약간 증가하였다. 5. 혈액내 lactate함량은 식이제한유무와는 관계없이 인삼투여로 현저히 감소하였다. 6. 기타 대사에 있어서는 식이제한과 인삼투여에 있어 큰 변화가 없었다. 이상의 결과로 미루어 보아 식이제한은 흰쥐의 성장발육에 영향을 미치고, 인삼투여는 또한 흰쥐의 성장, 일부 대사 과정에 영향을 미치는 것으로 생각된다.;This study was carried out to elucidate the rehabilitative processes of rats following finite periods of food restriction when fed with the diet supplemented by ginseng. The 161 weanling male rats of the Sprague-Dawley strain weighing ca. 60g were divided into 3 groups according to the food restrction periods at the beginning of this study: control, 3 week- and 6 week-food restriction. The level of food restriction was sustaining just initial body weight without gain. After 3 or 6 weeks of food restriction, rats were fed ad libitum throughout the whole experimental period. The experimental diet was 15% casein diet supplemented by ginseng at the level of 1500mg/kg body wt. This experiment was designed to sacrifice animals at the same body weights as 60g, 180g and 240g. regardless of age, and terminated at the age of 107 days. The results of this experiment were as follows: 1. In regard of ginseng supplemental effect on the body weight of rats, ginseng seems to suppress the body weight gain in the ad libitum fed control group. It was noteworthy that the 3 week-restricted group with ginseng gained higher in body weight than the ad libitum control with ginseng at the termination of the experiment. 2. Irrespective of offering ginseng, food efficiency ratios in the food restriction groups were significantly higher than the control group during the first week of feeding ad libitum, whereas their differences became similar as the experimental rats grew up. 3. The retention of body nitrogen of the 6 week-retricted rats declined as compared with that of the control rats. The feeding of ginseng to the rats had no effect on the body nitrogen retention. 4. The weights of various internal organs were reduced, whereas the epidydimal fat pad slightly increased in weight in the ginseng-fed rats. 5. The amounts of lactic acid in blood were decreased in the ginseng-fed rats, irrespective of food restriction. 6. There were no consistent differences between the ad libitum control and the food restriction orland ginseng-feeding in the other respects of this experiment. From the results of this study, it was concluded that ginseng may stimulate the body weight gain of rats after a proper period of food restriction, but rather suppress it for ad libitum consumed rats and also that ginseng could cause a decrease in lactic acid content in blood and a slight accumulation of epidydimal fat pad. These evidences suggest that ginseng may increase the efficiency of energy utilization in the body.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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