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擔溶液의 流動學的 性質에 관한 연구

Title
擔溶液의 流動學的 性質에 관한 연구
Authors
柳鳳信.
Issue Date
1975
Department/Major
대학원 약학과
Keywords
담용액유동학적약학
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
The rheological properties of seven mixed sugar solutions of glucose, fructose, maltose, and sucrose, and two kinds of honey, the chestnut and the acacia, were discussed. The fluidity of the above samples were studied by using the applied pressure horizontal viscometer with which glycerine was confirmed to be a Newtonian flow at 25℃. Time required to pass the constant volume of sample fluids through the capillary was measured at various pressure differences, Δp, and the Δp vs Δp.t in the Poiseuille equation was plotted. Shear rate against shearing stress, on the other hand, was plotted for the sample fluids and it was found that all the sample fluids have shown a Newtonian behavior. It was interesting to note that the shear viscosity increased as the concentration of sugar solutions increased, and as the concentration of sucrose became larger than that of maltose, maintaining the total concentration of sugar solution constant.;25℃에서 글리세린을 기준물질로하여 그것이 Newtonian액체임이 확인된 가압수평점성도계를 써서 글루코오스, 프럭토오스, 말토오스 및 슈크로오스의 농도조성을 달리하는 혼합용액 7종류 그리고 밤꿀, 아카시아꿀을 시료로하여 그 유동학적 성질을 고찰하였다. 여러 가지 압력차 ΔP에서 일정부피의 시료용액의 모세관을 흐르는 시간을 측정하여 Poiseuille식에 따라 ΔP대 Δp.t를 플로트하였다. 또 한편 액체내부에 나타나는 shearing stress와 shear rate의 플로트가 원점에 도달하였으므로 이들 두자 결과로부터 모든 시료용액은 Newtonian 액체임을 알아 내었다. Shear viscosity에 있어서는 당 혼합 용액의 농도가 클수록 그 값이 크고 또 전체로서 동일농도의 당 혼합 용액에 있어서 똑같은 일정한 단당류 농도에 대하여 슈크로오스의 농도가 말토오스의 농도보다 커짐에 따라 거의 규칙적으로 shear viscosity가 증가함을 알았다.
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일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
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