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단백질이 첨가된 투습방수포에서 단백질의 종류와 첨가량에 따른 물성의 변화 연구

Title
단백질이 첨가된 투습방수포에서 단백질의 종류와 첨가량에 따른 물성의 변화 연구
Other Titles
(The) Study on the Characteristics of Protein-added Coated Fabric According to The Kinds and Contents of Proteins in Resin Solution
Authors
金汶貞
Issue Date
1993
Department/Major
대학원 의류직물학과
Keywords
단백질투습방수포폴리우레탄코팅Gelatinalbumincollagen
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 폴리우레탄 코팅에 의한 투습방수포 제조시 처리액에 첨가한 단백질의 종류와 양에 따라 투습방수 능력과 관련된 시험포의 물성변화를 검토하였다. 사용한 단백질은 collagen, gelatin, albumin 으로서 10, 20, 30%씩 첨가하여 시험포를 제조하였다. 처리액의 점도와 시험포의 체적공극율, 투습도, 내수압을 조사하였고 전자현미경에 의한 표면 및 단면 관찰, 굽힘 실험, 표면 마찰 실험을 실시하였다. 처리액의 점도는 함유된 단백질의 양과 비례하며 albumin, gelatin, collagen의 순서로 점도가 증가했다. 체적공극율에 미치는 영향은 albumin의 경우가 가장 컸다. Collagen 은 가장 낮은 투습도를 나타내고 gelatin 은 비교적 높은 투습도를 보였다. 그리고 albumin 의 경우 10%에서는 중간 정도의 투습도를 보이지만, 30% 함유될 때는 가장 높은 투습도를 보였다. 내수압의 경우 함유된 단백질의 양이 중가할수록 감소하는데 collagen, gelatin, albumin 의 순서로 내수압이 감소했다. 전자현미경에 의한 시험포의 관찰에서는 세가지 단백질 모두 저마다의 독특한 양상을 보였다. 굽힘 실험의 경우 collagen 이 가장 높은 수치를 나타냈다. 표면 실험의 경우 단백질 함유 시험포들은 기본포 보다 모두 낮은 마찰계수를 갖는 것으로 나타났다. Albumin 의 경우 함량이 증가할수록 마찰계수가 증가했다. Gelatin 의 경우 다른 단백질 보다 낮은 표면거칠기를 보였다.;The purpose of this experiment is to study the characteristics of protein-add coated fabric according to the kinds and contents of proteins in resin solution. Collagen, gelatin, and albumin are used, and the content of protein are 10, 20, 30 %. The viscosity of resin solution, the bulk area ratio, moisture permeability and water entry pressure of coated fabric are tested. The surface and cross section of coated fabric are observed with scanning electron microscope. Bending and surface properties are tested. As the content of protein increases, the viscosity of resin solution increases in order of albumin, gelatin, and collagen. Albumin has the most effect to the bulk area ratio. Collagen shows the lowest moisture permeability and gelatin relatively high. Albumin shows medium moisture permeability at 10 % but the highest at 30 %. As the content of protein increases, the water entry pressure of coated fabric decreases in order of collagen, gelatin, and albumin. Scanning electron microscope observation of three proteins shows that each protein has its unique characteristics. Collagen has the highest value in bending test. In case of surface test, the coated fabric with protein shows lower level MIU than the coated fabric without pntein. As the content of albumin increases, MIU increases. Gelatin shows lower SMD than other proteins.
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