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dc.contributor.author어숙경-
dc.creator어숙경-
dc.date.accessioned2016-08-25T06:08:45Z-
dc.date.available2016-08-25T06:08:45Z-
dc.date.issued1991-
dc.identifier.otherOAK-000000031008-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/182385-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000031008-
dc.description.abstractIn this thesis, we carried out research in four areas to find out whether the size and shape of the dress-forms manufactured in Korea are suitable. We collected the responses from the questionnaires distributed to the professionals in the field who used the dress-forms. We examined the actual prevailing conditions of the Korean dress-form manufacturers. We proposed through the statistical analysis the proper dimensions that are required to make the dress-forms. Finally, we compared and analyzed the measured data of the dress-forms. The examination of the Korean dress-form manufacturers revealed that the necessary conditions for proper production were net present. They had the difficulty in Production since both the size numbering of the ready - made clothes and the detailed measurement values and the shapes of the human body were not readily available. From the answers to questionnaires fer five kinds of dress-forms -Korean brand name is "Pig", Japanese one is "Mitsubishi", American one is "Wolf", French ones are "Stockman" and "Lavigne" -, we compared the responses and investigated about the suitability for each body part of five dress-forms. We measured the values of each body part of five dress-forms using Martin's instrument, tape - measure, and sliding gauge. Among the items listed in national standard of physique, we selected 42 items that are required for dress-form manufacturing and pattern making. Through the regression analysis of 42 items, we obtained the estimates for the size "56" of the ready - made clothes (height 155cm, bust circumference 88cm). In order to find out proper sizes and shapes of the Korean dressform, we put together the results from the questionnaire, measurement values, statistical estimates, and vertical and horizontal cross sectional view of the human body. For the "Pig" brand, following items turned out suitable - neck circumference, abdominal circumference, hip circumference, width across chest, chest breadth, waist breadth, and the shape of the bust. The "Mitsubishi" brand Provided proper value and shapes for the following items - center back length, width across shoulder blades, armhole measurement, chest thickness, hip thickness and breadth, and protruded shape of the hip. The "Stockman" brand provided proper sizes and shapes for protruded shape of the upper chest and the shoulder blade. The "Wolf" brand provided proper ones for protruded shape of the abdomen.;본 연구에서는 우리나라 인대에 적합한 치수와 형태를 제공하기 위해 첫째, 우리나라 인대 생산업체의 실태조사 및 인대를 사용하는 전문가를 대상으로 인대의 특성을 조사한 설문조사, 둘째, 인대 제작에 필요한 부위별 치수의 추정, 세째, 계측을 통한 인대들 간의 형태의 비교등 세가지 측면에서 연구를 실시하였다. 인대 생산업체 실태조사에서 나타난 점은 인대 제작을 위해 필요한 기본적인 요건이 갖추어져 있지 않다는 것이다. 즉 인대 제작의 기준이 되는 기성복 호수와 인체 세목의 치수 및 형태에 관한 자료가 제공되어 있지 않아 인대 제작에 어려움을 겪고 있었다. 설문조사에서는 5종의 인대 - 돼지표(한국산), Mitsubishi(일본산), Wolf(미국산), Stockman(불란서산), Lavigne(불란서산) - 에 대해서 각 부위별 적합성이 비교, 검토되었다. 국민표준체위조사표에 근거한 인대 제작시 필요한 부위별 치수의 추정치는 회귀식을 통해 구했으며, 추정된 값을 보면 윗가슴 둘레는 83.7cm, 허리 둘레는 71.5cm, 엉덩이 둘레는 91.4cm, 가슴 너비는 26.0cm, 엉덩이 너비는 32.7cm, 엉덩이 두께는 20.4cm로 나타났다. 설문조사 결과와 인대 계측치 및 통계 추정치와 수직, 수평단면중합도를 종합해서 비교해 나타난 적합한 형태는 다음과 같다. 돼지표(한국산)는 목둘레, 배둘레, 엉덩이 둘레, 앞품, 가슴너비, 가슴형태만이 적합한 것으로 나타났고, Mitsubishi(일본산)는 등길이, 뒷품, 진동둘레 , 가슴두께, 엉덩이 두께와 너비, 엉덩이 돌출형태가 적합하였고, Stockman(불란서산)은 윗가슴 돌출형태와 견갑골 돌출형태가, Wolf(미국산)는 배 돌출형태가 적합한 것으로 나타났다.-
dc.description.tableofcontents논문개요 = ⅷ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 이론적 배경 = 4 A. 체형의 정의 = 4 B. 체형의 관찰 = 5 C. 체형의 분류 = 7 D. 입체재단과 인대 = 11 Ⅲ. 연구방법 = 13 A. 연구기간 및 대상 = 13 B. 조사방법 및 실험방법 = 14 1. 우리나라 인대 생산업체 실태조사 및 설문조사 = 14 2. 인대제작시 필요한 부위별 치수의 추정 = 15 3. 계측을 통한 인대의 형태비교 = 16 C. 자료분석방법 = 17 D. 연구의 한계 = 17 Ⅳ. 결과 및 고찰 = 27 A. 우리나라 인대 생산 업체의 실태 = 27 B. 설문조사에 나타난 5종 인대의 치수 및 형태 적합성 평가 = 30 C. 인대 제작시 필요한 부위별 치수의 통계 추정치 = 41 D. 인대 제작에 적합한 부위별 형태 = 43 Ⅴ. 결론 및 제언 = 65 참고문헌 = 69 ABSTRACT = 72 부록 = 75-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent4471562 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject인대-
dc.subject치수-
dc.subject형태 적합성-
dc.title인대의 치수와 형태 적합성에 관한 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.format.pageix, 83 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 의류직물학과-
dc.date.awarded1991. 8-
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일반대학원 > 의류학과 > Theses_Master
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