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신발착용실태 조사와 치수 및 형태 개선을 위한 제언

Title
신발착용실태 조사와 치수 및 형태 개선을 위한 제언
Other Titles
(A) Survey on Shoes Wearing and a Proposal regarding Shoes Size and Shape Improvement : Focused on Women in their Teens and Twenties
Authors
김세나
Issue Date
2000
Department/Major
대학원 의류직물학과
Keywords
신발착용신발치수신발형태의류직물
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 신발 착용 실태를 파악하기 위해 10대와 20대의 여성을 대상으로 설문 조사와 사진촬영을 행한 후 착용 중인 신발치수를 조사하고, 발 외과선 채취를 실시하여 얻어진 계측치로 발의 유형을 분류하였다. 또한 신발 생산 업체를 대상으로 기존 신발의 문제점과 개선 사항을 파악하여 적합성이 우수한 신발제작을 위한 기초 자료를 제시하고자 하였다. 1. 국내 신발 생산업체 조사 결과 신발 생산업체 모두가 동일한 골 치수 체계를 사용하고 있었으며 각 사이즈에 대한 골길이 치수를 보면 신발치수가 증가함에 따라 일정량이 등간격으로 증가되고 있었다. 스타일별 골치수를 보면 굽이 낮은 캐주얼이나 학생화 같은 경우 발길이에 12∼18㎜의 여유분을 주며, 앞이 길게 빠지고 발등이 낮은 스타일의 경우 발 길이에 25∼50㎜정도의 여유분을 두고 샌들(sandal)류의 경우 실제 발길이 3∼5㎜의 여유분을 주는 것으로 나타났다. 운동화의 경우는 일반적으로 골(last)치수에 여유분을 주지 않는다. 골(last)둘레 치수는 D, E, EE 치수를 선택하여 생산하고 있었으며 정장 드레스화류의 경우에는 볼 치수를 D에서 E정도로 선택하고, 캐주얼화류의 경우에는 볼 치수를 E에서 EE정도를 선택하여 구두를 제작하고 있었다. 사이즈별 생산비율은 신발 스타일에 따라 판매 대상을 고려해서 적합한 체계를 선택하여 사용하고 있었으며, 240㎜에 비중을 가장 높게 두고 생산하고 있는 것을 알 수 있었다. 2. 사진촬영 조사 결과 (1) 신발 종류는 조사시기가 7월이었던 관계로 계절적인 특성상 샌들류가 가장 많이 관찰되었으나 10대에 있어서는 계절적 요인과는 무관하게 운동화와 앞이 막힌 일반화가 많이 관찰되었다. (2) 신발 앞코모양은 일반 구두류는 스퀘어 토우가(33.0%) 가장 많았고, 그 다음이 라운드 스퀘 토우, 라운드 토우, 세미포인티드 토우의 순으로 관찰되었다. (3) 갑피소재는 일반구두류 중에서는 천연피혁이 67%로 가장 많았고 샌들류는 합성피혁이 44.9%로 가장 많았으며, 운동화류는 기타소재(천소재)가 54.9%로 가장 많이 관찰되었다. 3. 설문조사 결과 (1) 하루 평균 신발착용시간은 6시간 이상 9시간 미만(41.4%)이 가장 많았고, 하루 6 시간 이상 장시간 신발 착용으로 인한 신체적 장해는 "발바닥이 아프다"(60.2%)가 가장 많은 것으로 나타났다. (2) 주로 착용하는 신발의 종류의 조사 결과 ①굽이 낮은 캐주얼과 ⑬운동화가 47.8%로 가장 많이 착용되는 것으로 나타났고, 불편한 경험의 조사에 있어서는 2.8%로 가장 적게 나타나 신발을 착용하는데 있어서 착용감이 가장 우선적인 조건이 되고 있음을 알 수 있었다. (3) 신발로 인한 불편한 사항은 '발바닥 앞 부분이 아프다'(33.9%)가 가장 많았고, 불편한 경험이 있는 신발의 종류는 '앞코가 좁은 하이힐'(57.2%)로 나타났고, 발의 변형이나 부작용의 발생부위는 새끼발가락 부위(18.9%)와 뒤꿈치상부(14.5%)가 많은 것으로 나타났다. 발의 불편함을 완화시키기 위해 신발 제작 시 개선해야 할 사항은 '발이 편안한 착용감이 좋은 신발'이 27.1%로 가장 많았고, 다음이 '부드러운 소재'(24.4%), '발바닥부분을 푹신하게 해서 충격이 완화되도록'(23.1%)의 순이었고, 현재의 신발에 있어서 치수 부적합성과 원 · 부자재 경질성에 대한 불편사항이 많다는 것을 알 수 있었다. (5) 신발치수 선택에 있어서는 정장화 스타일이나 오픈 스타일 등에서 비교적 발치수와 비슷하게 신발치수를 선택하는 반면, 운동화(스니커)와 처커 부츠(chukker)류는 0㎜에서 40㎜이상까지의 치수차이를 나타내서 신발 증류에 따라 신발치수 선택이 다양한 것을 알 수 있었다. (6) 발의 외곽선 채취도를 통하여 발길이, 발너비, 뒤꿈치너비를 계측하고, 발치수와 발너비에 비해 뒤꿈치너비가 큰 유형과 뒤꿈치너비가 상대적으로 작고 발너비는 넓은 2가지 타입으로 발바닥 유형을 분류하였다. 4. 신발 착용실태 고찰을 통한 선발 제작 시 개선사항 여성용 신발 생산업체 조사 및 신발 착용실태를 고려한 신발 제작 시 개선점을 살펴보면, 앞코가 좁은 하이힐로 인해 발가락이 아프거나 발이 앞으로 밀리지 않도록 발바닥 중앙 부분(arch)을 유연하게 받쳐 줄 수 있도록 제작되어야 한다. 또 발가락의 변형을 방지 할 수 있도록 발의 조인트와 신발의 조인트가 일치하도록 신발이 제작되어야 한다. 장시간(하루 6시간이상) 신발 착용시 발바닥 통증을 줄이기 위해 보행 시 압력을 고루 분산시키고 충격을 흡수할 수 있는 중창개발이 필요하다. 그리고 정장화 스타일이나 오픈 스타일에서는 비교적 발치수와 비슷하게 신발치수를 선택하고 있는 것으로 나타나 신발 제작 시 치수적합성이 절실히 요구되어진다.;To investigate actual conditions of shoes wearing, the study has conducted questionnaire survey and taking photograph regarding women in their teens and twenties and then surveyed size of their shoes, and classified styles of their feet based on measurement of the outline of the foot. The study has also investigated problems and improvement of existing shoes of the shoes producers, and is to present basic material for production of much suitable shoes. 1. Outcome of Survey on Domestic Shoes Makers All of the shoes makers have adopted same last size system. In the last length size of each shoes size, the more a certain last length increases in equal interval. When making casual shoes or student shoes having low heel give 12∼18mm of room, and those of shoes having long front and low foot top give 25∼50mm of room, while those of sandal series give 3∼5mm of room than actual length of feet. But sports shoes generally have no room of sizes of last. The circumference of the last size is based on D, E and EE size, For instance, the circumference of the last of the shoes for full dress is based on D and E, while that of the casual shoes is done on E and EE. Shoes production ratio by each size was properly selected depending upon each shoes style considering sales target, and in particular 240 mm of shoes size occupied the highest, production ratio. 2. Outcome of Photographing Survey Sandal series has been the most frequently watched considering seasonal features because the survey was conducted in July, while sports shoes and common type of shoes enclosed in the front was most frequently done in their teens regardless of seasonal factors. In toe shape of the common type of shoes, square toe (33.0%) has been the most frequently watched and has been followed by round wquare toe, round toe and semi pointed toe in order. In the upper materials of shoes, natural leather has occupied the highest ratio (67%) among common type of shoes, and synthetic leather ahs done with 44.9% at sandal series, and other kind of cloth materials has done with 54.9% at sports shoes series. 3. Outcome of Questionnaire Survey In shoes average wearing time in per day, 6 hours or more to less than 9 hours has ranked the highest (41.4%). In physical difficulties by wearing shoes for more than 6 hours a day, the response of "feels pains on sole of a foot" has ranked the highest (60.2%). Kind of the shoes, which they mainly wear, has been surveyed as follows. They most frequently wear ① casual shoes having low heel and ⑬ sports shoes (47.8%). But 2.8% of the respondents has complained inconvenience in those shoes wearing th indicate the lowest ratio. This outcome shows that conditions of shoes wearing feeling may take precedence over others. In the improvement subjects at shoes production, "shoes enough to give comfortable wearing feeling" has ranked the highest (27.1%), followed by "soft materials (24.4%)" and "alleviates impact by soft and flexible sole (23.1%)". Such an outcome says that current shoes have a lot of inconvenience regarding improper sizes and hardness of raw materials and subsidiary materials. Full dress style shoes and open style shoes select shoes sizes being relatively similar to foot sizes, while sports shoes and chukker boots series have difference of sizes ranging from 0 mm to 40 mm or more /depending upon kind of each shoes to indicate a variety of choices of shoes sizes. It indicates that choices of shoes sizes varies depending upon different types of shoes. Foot length, foot width and heel width, etc have been measured according to the outline of the foot, and then have been classified into two types: 1) wider heel width comparing with foot sizes and foot width, 2) relatively narrower heel width and wide foot width. 4. Improvement at Shoes Making Improvement at shoes making has been studied considering survey on female shoes makers and status of shoes wearing: The shoes should be produced to support sole arch flexibly without pains on toes and forward slippage of foot due to high heel shoes having narrow toe. To prevent toes from being deformed, the shoes should be produced by making foot joint and shoes joint be in good harmony. To reduce pains on sole while wearing shoes for six hours or more a day, insole should be developed enough to disperse pressure evenly and absorb impact while taking a walk. Full dress shoes and open style shoes usually adopt shoes sizes being relatively similar to foot sizes, so that dimensional composition at shoes production is keenly needed.
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