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식이 단백질 종류가 인체내 단백질 대사 및 혈청 콜레스테롤 수준에 미치는 영향

Title
식이 단백질 종류가 인체내 단백질 대사 및 혈청 콜레스테롤 수준에 미치는 영향
Other Titles
Effect of Dietary Protein Source on the Protein and Cholesterol Metabolism in Adult Young Men
Authors
하경자
Issue Date
1985
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이 단백질단백질 대사혈청콜레스테롤
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 식이중 단백질 급원을 콩단백, 콩단백+난백, 쇠고기로 달리하였을때 단백질의 종류가 인체내 단백질 대사와 혈청 콜레스테롤 함량에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 연령 만18세부터 22세까지의 건강한 남자대학생 8명을 대상으로 제 1 실험, 제 2 실험, 제 3실험기간동안 각각 textured soy protein diet, toxtured soy protein + egg white diet, beef diet를 각각 6일씩 섭취시켰다. 각 실험기간동안 질소보유량 및 보유율측정을 위해서 뇨와 변을 채취하였으며 혈액성분 중 hemoglobin, hematocrit, serum total protein, serum albumin, blood urea nitrogen (BUN) 및 plasma amino acid측정과 혈청 cholesterol측정을 위해서 혈액을 채취하였다. 변 중의 질소배설량은 콩단백군이 다소 많아서 단백질의 소화 · 흡수율이 가장 낮은 경향을 보였으나 세군간에 유의적인 차이는 질소 보유량 및 질소 보유율도 단백질의 종류에 따른 유의적인 차이는 나타나지 않았다. Hemoglobin과 hematocrit, 혈청의 총단백질 함량은 단백질 종류에 따른 유의적인 차이를 나타내지 않았다. 혈청의 albumin함량은 실험군간에 통계적으로 유의성 있는 차이를 보이기는 했지만 모두 정상범위에 속했다. BUN의 함량은 쇠고기를 섭취하였을 때가 콩단백+난백을 섭취하였을 때보다 유의적으로 높게 나타났다. 혈청의 콜레스테롤 함량은 쇠고기를 섭취하였을 때가 콩단백 또는 콩단백+난백을 섭취하였을 때 보다 유의적으로 낮은 경향을 보였다. 혈장의 유리아미노산 함량은 alanine과 lysin의 경우에만 단백질 급원에 따른 유의적인 차이를 보여 alanine함량은 쇠고기를 섭취하였을 때가 콩단백 또는 콩단백+난백을 섭취하였을 때보다 높은 경향을 보였고 lysine함량 역시 콩단백을 섭취하였을 때 보다 쇠고기를 섭취하였을 때 높게 나타났다. 이상의 결과를 종합해 보면 대두단백질이 성인의 단백 영양에 동물성 단백질에 비해 뒤떨어지지 않음을 알 수 있었고 혈청 콜레스테롤 농도를 증가시킨 결과를 보였다.;This study was performed to investigate the effects of the dietary protein source on protein metabolism and serum cholesterol concentration in adult young men. Eight healthy male college students aged from 18 to 22 were fed with textured soy protein (TSP) diet, textured soy protein + egg white (TSP+EW) diet or beef diet for 6 days during each period of experiment IP experiment 2 or experiment 3. The results of this study were summarized as following. The nitrogen content of feces was a Little higher in TSP group than the other two groups and protein digestibility was tended to be the lowest of all, but there was no significant difference among three groups. The nitrogen balance was not significantly different among three groups. Hemoglobin concentration, hematocrit and serum total protein concentration were not significantly different among three groups. The serum albumin concentration, was significantly different among groups, but all were in normal ranges. Blood urea nitrogen concentration was significantly higher in beef group than in TSP group or TSP+EW group. The serum cholesterol concentration was significantly lower in beef group than in TSP group or TSP+EW group. Plasma concentractions of alanine and lysine were significantly different among three groups while the other amino acid concentrations were not, i.e. the concentration of alanine was significantly higher in beef group than in TSP group or TSP+EW group and the concentration of lysine was significantly higher in beef group than in TSP group. Thus it was concluded that the dietary protein source did have any effect of protein metabolism in this study but texured soy protein showed hypercholesterolemic effect.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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