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dc.contributor.author손정숙-
dc.creator손정숙-
dc.date.accessioned2016-08-25T06:08:01Z-
dc.date.available2016-08-25T06:08:01Z-
dc.date.issued1997-
dc.identifier.otherOAK-000000026107-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/181340-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000026107-
dc.description.abstractThis study was performed to investigate effects of hesperidin and naringin on lipid peroxide formation and antioxidative enzyme activities in rats. Thiobarbituric acid reactive substance(TBARS) concentrations in plasma and liver, and catalase, superoxide dismutase, and glutathione peroxidase activities in erythrocyte and liver were measured. Forty-nine male Sprague-Dawley rats weighing 275.3±3.3g were blocked into seven groups according to body weight and were raised for four weeks with diets containing 0.25, 0.50, or 1.00% (w/w) hesperidin or naringin. Food intake, weight gain, food efficiency ratio, and weights of liver, kidney, spleen, and epididymal fat pad were not significantly different amomg groups. In 0.50 and 1.00% naringin groups, plasma TBARS concentrations were significantly decreased with dose response pattern. And in 0.25, 0.50, and 1.00% hesperidin groups, liver TBARS concentrations were significantly decreased without dose dependent pattern. Antioxidative enzyme activities in erythrocyte and liver were not significantly affected by bioflavonoids type and amount in the diet. But in 1.00% hesperidin group, catalase, superoxide dismutase, and glutathione peroxidase activities in liver showed tendency to increase. In conclusion, naringin inhibited lipid peroxide formation with dose response pattern in plasma without changing the activities of antioxidative enzymes. Hesperidin administration, regardless of the level in 'the diet, inhibited lipid peroxide formation in liver and especially at 1.00% level, not only did it inhibit lipid peroxide formation and but it increased the activities of antioxidative enzymes in liver as well.;본 연구에서는 bioflavonoids인 hesperidin과 naringin의 섭취 수준에 따라 지질과산화물의 생성과 항산화계 효소들의 활성에 미치는 영향을 조사하고자 하였다. 평균 체중이 275.3±3.3g인 Sprague-Dawley종 수컷 흰쥐 49마리를 7군으로 나누어 hesperidin과 naringin을 각각 0.25, 0.50, 1.00% 수준으로 첨가한 식 이로 4주간 사육하였다. 과산화지질로는 혈장과 간의 thiobarbituric acid reactive substance(TBARS) 농도를 측정하였고, 적혈구와 간내의 항산화 효소계인 catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase 활성을 측정하였다. 하루 평균 식이 섭취량, 체중 증가량 및 식이 효율은 hesperidin과 naringin을 식이내에 0.25, 0.50, 1.00% 수준으로 첨가한 실험군간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 그리고 간, 신장, 비장 및 부고환 지방의 무게도 bioflavonoids의 종류 및 식이내 수준에 의해 유의적인 차이를 나타내지 않았다. 혈장과 간의 지질과산화물 함량을 측정한 결과, naringin은 0.50, 1.00%수준으로 식이내에 첨가된 경우 혈장의 지질과산화물 수준을 유의적으로 낮추어 주었으며, 0.50%보다는 1.00% 수준에서 혈장 지질과 산화물 함량을 더 낮추어 주었다. 그리고 hesperidin은 식이내 0.25, 0.50, 1.00% 세 수준 모두 간의 지질과산화물 함량을 유의적으로 낮추어 주었으며, 식이내 에 첨가된 수준에 따른 유의적인 차이는 없었다. 적혈구와 간에 존재하는 항산화계 효소들인 catalase, superoxide dismutase 및 glutathione Peroxidase의 활성을 측정한 결과 bioflavonoids의 종류 및 식이내 첨가 수준에 의하여 유의 적인 차이를 보이지는 않았으나 hesperidin을 식이내에 1.00% 수준으로 첨가한 경우 간에서 위의 세가지 항산화계 효소들의 활성이 모두 다소 높아졌다. 이상의 결과로 볼 때, naringin은 항산화계 효소들의 활성을 변화시키지 않으면서 혈장에서 지질과산화물 형성을 억제하였고 식이 첨가 수준이 높을수록 그 항산화 효과가 켰으며, 간에서는 hesperidin이 특히 식이내에 1.00%수준으로 첨가된 경우에 항산화계 효소들의 활성을 높이면서 지질과산화물 형성을 억제하며, hesperidin은 0.25%의 낮은 섭취 수준에서도 간 내 지질과산화물 형성을 억제하는데 효과적임을 알 수 있었다.-
dc.description.tableofcontents목차 = ⅲ 논문개요 = ⅵ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험 재료 및 방법 = 5 1. 실험동물의 사육 및 식이 = 5 2. 혈액과 장기의 채취 = 9 3. 생화학적 분석 = 10 (1) 혈장과 간의 (Thiobarbituric Acid Reactive Substance (TBARS) 측정 = 10 (2) 적혈구와 간의 항산화계 효소 활성 측정 = 11 4. 자료 처리 = 14 Ⅲ. 실험결과 및 고찰 = 16 1. 실험 동물의 성장 = 16 (1) 식이 섭취량, 체중 증가량 및 식이 효율 = 16 (2) 장기 무게 = 17 2. 과산화물 대사 = 20 (1) 혈장과 간의 지질과산화물 함 량 = 20 (2) 적혈구와 간의 항산화계 효소 활성 = 26 Ⅳ. 요약 및 결론 = 31 참고문헌 = 34 ABSTRACT = 44-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1486033 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subjectHesperidin-
dc.subjectNaringin-
dc.subject흰쥐-
dc.subject항산화능-
dc.titleHesperidin과 Naringin이 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedEffects of Hesperidin and Naringin on Antioxidative Capacity in the Rat-
dc.format.pagevii, 45p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1997. 8-
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