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여대생의 영양섭취 실태 및 주요 섭취음식의 1인1회분량에 관한 연구

Title
여대생의 영양섭취 실태 및 주요 섭취음식의 1인1회분량에 관한 연구
Other Titles
(A) study on nutritional status and one serving size of commonly comsumed meals in Korean college women
Authors
李知姸
Issue Date
1993
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
영양섭취음식섭취섭취분량
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구에서는 여대생의 영양섭취 실태와 음식의 1인1회분량을 알아보기 위하여 1992년 5월과 1993년 5월에 이화여자대학교 식품영양학을 전공하는 여대생 총 156명을 대상으로 연속 7일간의 음식섭취실태를 측량기록법에 의해 조사하였다. 그리고 음식의 개인별 섭취량의 차이 또는 개인내에서 매 섭취시에 따른 섭취량의 차이를 보기 위해 개인간변이와 개인내변이의 크기를 구하였다. 그 결과는 다음과 같다. 1. 영양소 섭취실태를 보면 vitamin A와 vitamin C를 제외하고는 모두 권장량에 미치지 못하였으며 특히 철분의 섭취량이 매우 부족한 것으로 나타났다. 1일 섭취음식수는 평균 11.1±2.5가지 였고 세끼중 저녁식사(4.1±1.3가지)가 가장 다양했으며 영양소 섭취면에서도 비중이 가장 높았다. 그리고 간식에서 얻어지는 영양소 섭취량의 비율은 대부분의 영양소에서 1일 섭취량의 10%이상으로 높았다. 2. 각 음식이 총 1일 영양소섭취량에서 차지하는 공급비율을 살펴본 결과, 밥류는 에너지, 단백질, 당류, vitamin A, vitamin B_(1)의 가장 증요한 공급원이었고 밥류 중에서는 쌀밥과 김밥이 각 영양소를 많이 공급해 주는 음식이었다. 빵류는 니아신을 가장 많이 공급하였고 그 중에서는 식빵이나 카스테라가 많은 비중을 차지하였다. 그리고 과일류는 섬유소와 vitamin C의 가장 증요한 공급 음식군이었고 유제품류는 칼슘이나 vitamin B_(2)를 가장 많이 공급하였으며 그 중에서는 우유가 가장 중요한 공급원이었다. 그리고 기타의 음식들이 지방를 가장 많이 공급하였는데 그 중에서 과자 및 스넥류가 영양소공급의 대부분을 차지하였다. 3. 조사 대상자들이 7일간 20회 이상 섭취한 음식의 1인1회분량을 살펴본 결과 가장 자주 섭취한 음식군은 밥류였고 그 중 쌀밥은 밥류 섭취횟수의 53%를 차지하여 밥류중 가장 자주 섭취한 음식이었으며 1인1회분량은 150.3±64.5g이었다. 그리고 음식으로 살펴보았을 경우에는 우유, 쌀밥, 과자 및 스넥류을 700회 이상 자주 섭취하였는데 우유와 과자 및 스넥류의 1인1회분량은 각각 198.7±68.5g, 1인1회분량은 42.3±36.3g이였다. 4. 음식 1인1회분량의 개인간변이의 범위는 0 ~ 1.2였고 쨈, 꿀과 순대가 1.0이상으로 가장 컸고 부추전, 쵸콜렛, 돼지고기구이가 0.8 ~ 0.9정도로 그 다음이었다. 개인내변이의 범위는 0.13 ~ 1.20이었고 맥주, 인절미가 1이상으로 컸고 단팥빵이 0.13으로 가장 작았다. 그리고 개인간변이에 대한 개인내변이 비의 범위는 개인간변이가 통계적으로 0인 것을 제외하고 0.18 ~ 6.60였으며 쌀밥, 우유, 과자및 스낵류를 비롯하여 총 90개 음식중 반 이상의 옴식이 개인간변이에 비해 개인내변이가 컸다. 5. 전 대상자가 7일간 20회 이상 섭취한 음식 중 여러가지 식품재료를 혼합 하여 사용한 음식의 식품사용량비율과 사용빈도율을 산출한 결과 음식에 따라 사용량비율과 사용빈도, 실제사용량이 다양했다. 면 및 만두류, 구이류, 찌개류등의 국물이 있는 음식이나 야채샐러드, 잡채와 같이 여러가지 재료를 다양하게 사용하는 음식에서는 주재료의 사용량비율이 50%미만이었고 달걀찜, 조기구이, 두부조림, 무우생채, 묵무침, 시금치나물, 콩나물등은 주재료 하나의 사용량비율이 90%이상으로 전체 섭취량의 거의 대부분을 차지하였다. 이상의 결과로 볼 때 여대생의 영양소 섭취량은 vitamin A와 vitamin C를 제외하고 대부분의 영양소 섭취가 부족하였으며 각 영양소를 주로 공급하는 음식은 밥류, 빵류, 유제품류, 과일류, 과자 및 스넥류였다. 그리고 여대생이 자주 섭취한 음식의 1인1회분량의 개인간변이와 개인내변이를 살펴본 결과 조사된 음식의 반이상이 개인간변이에 비해 개인내변이가 컸다. 그리고 같은 음식이라도 식품의 배합이 다양했기 때문에 식이섭취조사시 특정음식과 식품의 통상 1인1회분량을 조사하는데 많은 한계가 있을 것으로 예상된다.;This study was performed to investigate the nutritional status and one serving size of commonly consumed meals in korean college women. Dish and food intake of 156 college women who major in food and nutrition of Ewha Womans University have been measured by 7-day weighed food records in May, 1992 and May, 1993. For each dishs, total population variance in one serving size was partitioned into wi thin-person (intraindividual) and between-person(interindividual) components. The results are as follows: 1. The amount of average daily intake of all nutrients except vitamin A, vitamin C was lower than recommended amount, especially iron was taken 55.1% of recommended amount. The number of food per day was 11.1±2.5 items, dinner was most various and important in food and nutrient intake, The nutrient intake ratio from snack was over 10%. 2. The ratio of specific food to whole intake in consumption of nutrients have been examined. Boiled rice group was major source of energy, protein, sugars, vitamin A, vitamin B_(1). Bread group was chief source of niacin, among them plain bread and sponge cake were most common. Fruits were major source of iron, vitamin C, milk and milk products were chief source of calcium, vitamin B_(2). Cracker, biscuit and snack were major source of fat. 3. The most frequently consumed food group was boild rice group. Among them, Ssalbob(cooked rice) was the most frequent food and the one serving size was 150.3±64.5g. The most frequently consumed foods were milk, Ssalbob, snacks and one serving size of milk was 198.7±68.5g. one serving size of snacks was 42.3±36.3g. 4. The between-person variation of one serving size was 0-1.2. Jam, honey and Soondae were the highest over 1.0 and Buchujun, chocolate, cooked pork were next. The within-person variation was 0.13-1.20, beer and Injulmi(cake made from glutinous rice) were the highest over 1.0, bread with sweet red-beans was the lowest(0.13). The ratio of within-person variation to between-person variation of one serving size was 0.18 6.60. In most foods, the within-person variation was greater than between-person variation. 5. The food amount ratio and food frequency ratio of one dish were investigted. They were greatly various, In soups, salads and so on, used food number in one dish was so high that the major food ratio in one dish was low. In steamed egg, cooked Jogi, hard-boiled bean curd and so on, used food number in one dish was so low that the major food ratio in one dish was high. In short, all nutrients intake except vitamon A, vitamin C were dificient. The major foods were boiled rice group, bread group, fruits, crack, biscuit and snack. In most foods, the within-person variation was greater than between-person variation. And the kind and amount of food which was used in one dish were too various to make one standard recipe.
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