View : 520 Download: 0
시판 가열식용유의 집토끼 적혈구에 대한 용혈성과 변성도 비교
- Title
- 시판 가열식용유의 집토끼 적혈구에 대한 용혈성과 변성도 비교
- Other Titles
- Comparison of heating effect of some edible oils on the rabbit erythrocyte hemolysis
- Authors
- 李銀美
- Issue Date
- 1984
- Department/Major
- 대학원 약학과
- Keywords
- 식용유; 가열식용유; 적혈구; 용혈성; 변성도
- Publisher
- 이화여자대학교 대학원
- Degree
- Master
- Abstract
- Rapeseed oil, soybean oil, corn oil and rice oil were tested for heating effect on the rabbit erythrocyte hemolysis.
The hemolysis test was carried out a t 37℃ for 15 min. by adding 0.1ml of erythrocyte suspension to 5ml of 0.85% NaCl phosphate buffer solution (PH 7.4) containing an acetone solution of the test oil. The concentration of erythrocytes in the reaction solution was sufficient to give an O.D. of 0.200 a t 540nm after 100% hemolysis. After centrifugation, the 0.D. of the supernatant was measured. Simultaneously AV and POV of the test oil were tested.
The results of this study are as follows:
1. The degree of hemolysis (%) increased in proportion to the heating time.
2. The increase o f hemolysis (%) correlated well with the increase of AV.
3. The hemolysis (%) and AV of the test oils increased in order of rapeseed oil, soybean oil, corn oil, and rice oil.;가열유의 변질을 나타내는 지표로서 집토끼 적혈구에 대한 용혈성을 측정 하고, Acid Value(AV) 및 Peroxide Value(POV)와 비교 검토함으로써 일반적으로 시중에 유통되고 있는 튀김용 식용유인 채종유, 옥수수유, 대두유 및 미강유의 가열시간에 따른 변질도를 비교해 보고자 이 실험을 착수하였다.
용혈성시험으로, 180±10℃를 유지하면서 0,2,4,6,8,10 시간가열한 각 가열유의 용혈율을 산출하였다. 따로, AV 및 POV를 측정하여, 산출된 용혈율과 비교 검토한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다.
1. 각 가열유의 용혈율 및 산가는 가열시간에 비례하여 증가 하였다.
2. 각 가열유의 용혈율과 산가는 매우 유의적인 상관관계를 나타내었다.
3. 각 가열유의 용혈율 및 산가는 채종유, 대두유, 옥수수유, 미강유의 순으로 미강유가 가장 높은 수치를 나타내었다.
- Fulltext
- Show the fulltext
- Appears in Collections:
- 일반대학원 > 생명·약학부 > Theses_Master
- Files in This Item:
There are no files associated with this item.
- Export
- RIS (EndNote)
- XLS (Excel)
- XML