View : 40 Download: 0

대사증후군 대상자의 영양소 섭취 특성에 관한 연구

Title
대사증후군 대상자의 영양소 섭취 특성에 관한 연구
Other Titles
A Study on Nutrient Intakes of Metabolic Syndrome
Authors
유현정
Issue Date
2008
Department/Major
임상보건과학대학원 임상보건학과임상영양학전공
Publisher
이화여자대학교 임상보건과학대학원
Degree
Master
Abstract
This study was conducted to investigate the prevalence of metabolic syndrome (MS) and nutrient intake of MS . It was to find out the relationship of each MS diagnosis factor with the nutrient intake, as well. This study analyzed data of 957 participants (447 males and 510 females) among the patients who underwent medical check-up, and their nutrient intakes were compared between MS group and normal group. The diagnosis of MS was adapted from NCEP-ATPⅢ and Aisa-Pacific definition with waist-circumference to distinguish normal group and MS group. Anthropometric and biochemical characteristics analysis were practiced, then the nutrient intake analysis was assessed through the 24-hour recall method. The MS prevalence of all subjects was 10.3% in average - 17%in male and 4.5% in female. The prevalence rates of MS increased according to the age increase, they were 3.7% in 20s, 8% in 30s, 10.9% in 40s, and 25.8% in 50s. The nutrient intake results obtained are summarized as follows. The actual condition of nutrient intakes for normal group and MS group showed that energy intake for MS group was 2047.1 kcal higher than 1699.5 kcal for normal group. For animal fat, it was significantly higher for 34g of MS group than 24g of normal group, which is higher. For cholesterol, sodium MS group was higher. In respect of gender, male subjects of MS group showed significantly higher nutrient intakes than normal group for energy, fat, and cholesterol. Female subjects of MS group showed higher intakes for energy, carbohydrate, and protein. In respect of age, nutrient intake for 20s showed no significant difference between normal and MS groups. For 30s, MS group showed higher intakes of energy, animal fat, and cholesterol than normal group. Fat and cholesterol for 40s and energy, carbohydrate, vegetable fat for 50s, MS group showed significantly higher intakes than normal group. In respect of the number of MS risk factors they have, 3 risk factors group was showed significantly higher nutrient intakes than 5 risk factors group for animal protein, fat, and animal fat. In summary of this study results, MS group showed much higher nutrient intakes of energy, animal fat, cholesterol, and sodium than normal group. Therefore it will be necessary to practice the nutrition education appropriately, establishing the systemized education according to gender, age.;본 연구는 도시지역 건강한 성인의 대사증후군 유병률을 살펴보고 성별, 연령별 대사증후군 대상자의 영양 섭취 특성을 연구하고자 하였다. 이를 위해 서울 소재 대학 병원 건진 센터를 방문한 수진자 중 957명 (남자 447명, 여자 510명)을 대상으로 대사증후군 진단 기준 NCEP-ATPⅢ(허리둘레: 아시아-태평양지역 비만 기준)를 적용하여 정상군과 대사증후군 대상자를 선별하였다. 대상자의 신체 계측 및 혈액 성분 조사를 실시하였고, 24시간 회상법을 사용하여 식이섭취조사를 수행하였다. 본 연구의 대사증후군 유병률은 남자 17%, 여자 4.5%로 남녀 평균 10.3%로 나타났다. 대사증후군과 정상군의 영양소 섭취를 살펴보면, 열량 섭취는 대사증후군 환자군이 2047.1㎉로 정상군 1699.5㎉보다 유의적으로 높았다. 동물성지방 섭취는 대사증후군 환자군이 34g로 정상군 24g보다 유의적으로 높았다. 콜레스테롤과 나트륨 섭취도 대사증후군 환자군이 정상군보다 유의적으로 높았다. 성별에 따른 대사증후군과 정상군의 영양소 섭취를 살펴보면, 남자는 대사증후군 환자군이 정상군보다 열량, 지방, 콜레스테롤 섭취량이 유의적으로 높았다. 여자는 대사증후군 환자군이 정상군보다 열량, 탄수화물, 단백질 섭취량이 유의적으로 높았다. 연령에 따른 대사증후군과 정상군의 영양소 섭취를 살펴보면, 20대는 두 군 간에 유의적인 차이가 없었다. 30대는 대사증후군 환자군이 정상군보다 열량, 동물성지방, 콜레스테롤 섭취량이 유의적으로 높았다. 40대는 대사증후군 환자군이 정상군보다 지방, 콜레스테롤 섭취량이 유의적으로 높았다. 50대는 대사증후군 환자군이 정상군보다 열량, 탄수화물, 식물성지방 섭취량이 유의적으로 높았다. 이상과 같이 연구대상자들의 영양소 섭취 특성을 살펴본 결과 대사증후군 대상자가 열량, 동물성지방, 콜레스테롤, 나트륨에서 과잉 섭취를 나타냈다. 따라서 대사증후군 환자군의 적정한 섭취량과 균형 잡힌 식생활을 위하여 성별, 연령별 특성에 적합한 영양교육이 이루어져야 할 것으로 사료된다.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
임상보건융합대학원 > 임상영양학전공 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE