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大麥種子의 amylase 生成에 미치는 Gibberellic Acid와 Cinnamic Acid의 相互作用

Title
大麥種子의 amylase 生成에 미치는 Gibberellic Acid와 Cinnamic Acid의 相互作用
Other Titles
Interaction of glbberellic acid(ga) and cinnamic acid on the amylase synthesis of barley seeds
Authors
權貞愛
Issue Date
1981
Department/Major
교육대학원 과학교육전공생물교육분야
Keywords
대맥종자amylasecinnamic acid
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
This experiment was proceeded to examine the interaction of gibberellic acid (GA) and cinnamic acid on the amylase synthesis of barley seeds. The results were as follows: 1. After a lag period of about 8hrs, the amylase synthesis reached a maximum level in 24hrs of incubation and then leveled off. 2. GA-induced amylase synthesis in barley seeds was inhibited by cinnamic acid, it was comparatively possible in low concentration 3. The reduction of enzyme activty caused by cinnamic acid in embryoless-half seeds barley could be completely reversed by the addition of GA. 4. The inhibitory effect of cinnamic acid was gradually removed at the increasing concentration of GA. 5. Cinnamic acid did not inhibit activity of the pre-synthesized amylase.;대맥 종자의 Amylase 생성을 촉진하는 Gibberellic Acid(GA)에 대하여 생장 억제 물질로 알려진 Cinnamic Acid(CA)가 어떤 효과를 나타내는 지를 알아보기 위하여 대맥 종자를 무균함 내에서 멸균된 면도날로 가로 반분하여 무배 반종자를 만들어 25℃, 암조건하에서 배양하면서 몇 가지 사항을 조사하여 보았는데 그 결과는 다음과 같았다. Amylase 활성은 Bertrand방법에 따라 생성 환원 당량으로 측정하였다. 1. GA(10^(-5)M)는 약 8시간의 지연기(lag period)를 거친후부터 amylase 생성을 활발하게 하여 배양 24시간에 최고치에 이르고 그후부터는 점차 감소하였다. 2. 대맥 종자의 amylase 생성을 유도하는 GA의 작용이 CA에 의하여 억제되었으며, 그것은 비교적 낮은 농도에서부터 이루어졌다. 3. CA의 억제 효과는 GA의 지연기 이후에 투여하여도 나타났었다. 4. GA 농도가 높아지면 CA의 억제 효과를 극복할 수 있었다. 5. 이미 생성된 amylase에 대하여서는 CA의 억제 효과가 없었다.
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교육대학원 > 생물교육전공 > Theses_Master
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