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Al-cooking foil의 腐蝕에 관한 硏究

Title
Al-cooking foil의 腐蝕에 관한 硏究
Other Titles
Study on the corrosion using Al-cooking foil
Authors
孔慶子.
Issue Date
1980
Department/Major
교육대학원 과학교육전공화학교육분야
Keywords
알루미늄쿠킹포일부식
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
근래에 와서 여러가지 가정용 물품들이 가사에 편리하게 발전되어 왔다. 특히 물품의 포장용이나 장식용으로 많이 사용되던 Al-foil(은박지)이 가정용 식기의 대용품으로 모방되어 매우 편리하게 사용되어지고 있다. 그중에서도 Al-cooking foil은 식품조리용이라는 새로운 가사도구로 등장되어 가정에서 음식물을 조리할 때 적절하게 이용되고 있다. 이러한 Al-cooking foil을 가정에서 사용 할 때에 음식물의 조리 또는 보관에 있어서 여러가지 양념성분과 Al-cooking foil과의 직접적인 접촉으로 Al성분이 음식물에 용출될 가능성을 배제 할 수 없다. 그러므로 이러한 Al-cooking foil의 부식에 의한 Al 용출 가능성을 검토하기 위하여 시중에서 판매되고 있는 상표와 가격이 다른 Al-cooking foil 국산 두제품과 외산 한제품을 수거하여 양념의 필수적인 기초성분(식염, 식초산 및 식염과 식초산의 혼합성분)을 택하여 다음과 같이 여러조건별로 실험을 하였다. 1. 식염용액, 식초산용액 및 식염과 식초산 혼합용액에 있어서 제품별과 용액종류별에 따른 Al의 용출 가능성. 2. 식염용액, 식초산용액 및 식염과 식초산 혼합용액의 농도를 변경할 때 Al의 용출상황. 3. 식염용액, 식초산용액 및 식염과 식초산 혼합용액과의 접촉시간의 경과에 따른 Al의 용출상황. 4. 식염과 식초산 혼합용액에 있어서 용액의 온도를 변경할 때 Al의 용출상황. 5. 식염과 식초산 혼합용액을 고온(80℃)으로 유지하며 접촉 시간을 변경할때 Al의 용출상황 위실험의 결과 제품별, 용액종류별로 Al의 용출량이 크게 다르며 식염용액보다는 식초산용액에서, 식초산용액보다는 식염과 식초산 혼합용액에서 더욱 Al 용출량이 증가됨을 알았다. 또한 Al-cooking foil을 사용하여 음식들을 조리할 때에 가열온도가 높을수록, 가열시간이 길수록 그리고 저장시간이 오래 될 수록 Al의 용출량이 켰으며 특히 농도를 변경하였을때는 일정농도에서 도리어 Al 용출량이 감소됨을 알았다.;Al-cooking foil is widely used for cooking or keeping foods at home these days. Al component is able to extracted in foods because of direct contact of Al-cooking foil and various seasoning component. In order to examine the extraction of Al component from the Al-cooking foil while it is used for cooking or keeping foods, two home products(trademark is different) and one foreign product chose in the city and made a following chemical experiment. 1. The possibility of the Al extraction to each Sodium chloride solution, acetic acid solution and mixture of sodium chloride and acetic acid. 2. The extraction of Al component in the change of the concentrations of the Sodium chloride solution, Acetic acid solution and the mixture of Sodium chloride and Acetic acid. 3. The extraction of Al component in the change of the periode of keeping foods at room temperature. 4. The extraction of Al component in the change of the temperature of the solutions. 5. The extraction of Al component in the change of the contact time. According to the experimental results, there was a great difference in Al extraction among each products and in the mixture of Sodium chloride and Acetic acid, Al component is extracted more than Sodium chloride solution and Acetic acid solution. The extraction of Al component is also increased in the same solution when concentration of the same solution is increased. Besides, when the temperature is rise or keeping periode is long, Al extraction quantity is increased. Especially, Al extraction quantity is rapidlly increased when Al-cooking foil is used for cooking foods at high temperature(100℃).
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