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dc.contributor.author金成姸-
dc.creator金成姸-
dc.date.accessioned2016-08-25T02:08:39Z-
dc.date.available2016-08-25T02:08:39Z-
dc.date.issued1989-
dc.identifier.otherOAK-000000030778-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/175757-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000030778-
dc.description.abstractAs time change, the pattern of food like also develops and changes, but the food life culture. j.e., the dietary culture, throughout long course of usage, underlies that change. Therefore, the tableware design should be realized from reasonable and scientific conceptions including utility and aesthetic elements, together with dietary custom, residental form and social, environmental factors. From ancient times, We Korean people have used private tablewares traditionally. For example, setting pattern of the table in Yi dynasty required several sets of private tablewares since it varied with people's social position, sex, generation and even with each individual. In this study, to develop contemporary private tableware in our pattern of food life, I have examined the current of residental form and dietary culture from the latter term of the neolithic era. when our dietary culture began to rise, to the present. Also, I have researched through a questionnaire to see what sorts of tablewares are being used at home, how they harmonize with our dietary environment, and consumer's recongnition on earthenwares and design tendency. And consequently, I have come to understand the following facts; our residental form has changed from the traditional native style to the western style, and in accordance with that change houses with a standing kitchen have increased and a dining kitchen that serve both as a kitchen and dining room has appeared, accordingly, homes in which foods are taken at a table have increased, but most people enjoy traditional Korean food though they take a meal at a western table. Therefore, in this study I have tried to manufacture private tablewares that harmonize with Korean food under the complicated food life of today considering the above facts. The tableware of today, an object of peculiarity and originality not merely a tool for eating and drinking, must create beauty and pleasant atmosphere as a hero on a table without being declined to subsidiary role. So I have approached a work keeping this point in my mind and developed it by using a curved line which is the aesthetic element to Korean's consciousness. In manufacturing, I have used ship casting technique for the possibility of mass production with magnetic clay and tried to grant various colours on the resulting shape by dipping and spraying.;시대가 변천함에 따라 식생활 패턴도 發達, 變貌하기 마련이다. 그러나 오랜 관습에 의한 식생활 문화 즉, 食文化는 그 변화의 저변에 內在되어 있는 것이다. 따라서 식기의 디자인은 식습관과 그 시대의 주거형태, 사회환경적 요인과 더불어 실용성과 미적인 요소를 포함한 합리적이고 과학적인 발상에서 이루어져야 한다. 또한 사회가 풍요로와지면서 식기는 단지 음식을 담는 도구로만 존재하는 것이 아니라 테이블 패션(table fashion)에 있어서 중요한 대상이 된다고 생각한다. 이러한 觀點에서 本 硏究者는 현대 식생활에 있어서의 개인용 식기 개발을 위하여, 우리나라 식생활 문화의 발단기인 신석기 시대 후기경부터 오늘날에 이르기까지의 주거형태와 식문화에 따른 식기문화의 흐름을 파악하였다. 그리고 設問調査와 市場調査를 통하여, 陶磁食器에 대한 소비자들의 대중의식과 디자인 性向, 使用方法 등을 알아보았고, 현재 시판되고 있는 陶磁食器의 현황을 파악하였다. 특히, 設問調査 分析에 의하면, 식사방법이 서구적 방식인 의자식의 식탁에서 이루어지고 있는 가정이 많아졌어도 우리의 식사내용은 韓食을 하는 가정이 대부분이었다. 따라서 본 연구에서는 이와 같은 연구 분석을 통하여 韓食의 식단에 맞는 개인용 식기를 개발하고자 하였다. 여기에서 개인용 식기의 의미는 韓食과 어울리고 전통적 식문화에 맞는 식기를 의미하는 것이다. 작품제작 방법은 자기질 胎土를 사용하여 석고형에 의한 이장주입 성형을 이용하였으며, 施釉는 담금법(Dipping)과 噴霧法으로 다양한 색채의 시도를 摸索하였다.-
dc.description.tableofcontents논문개요 = ⅷ Ⅰ. 서론 = 1 A. 연구의 목적 = 1 B. 연구의 방법 = 2 Ⅱ. 이론적 배경 = 4 A. 한국의 식문화와 식기변천 = 4 B. 산업도자 식기디자인 및 도자식기 현황 = 14 C. 設問調査分析 = 23 Ⅲ. 작품제작 및 解釋 = 51 A. 디자인 계획 = 51 B. 곡선의 단순화 및 재구성 = 53 C. 작품의 제작 = 56 D. 작품해석 = 73 Ⅳ. 결론 = 91 참고문헌 = 94 ABSTRACT = 98-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent9388670 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 산업미술대학원-
dc.subject식생활-
dc.subject식기디자인-
dc.subject개인식기-
dc.title현대 식생활에 있어서의 개인용 식기 디자인 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedSTUDY ON THE PRIVATE TABLEWARE DESIGNS IN CONTEMPORARY FOOD LIFE-
dc.format.pageviii, 99 p. : 도판.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major산업미술대학원 산업미술학과요업디자인전공-
dc.date.awarded1989. 8-
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디자인대학원 > 도자디자인전공 > Theses_Master
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