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후식(後食)을 위한 식기 디자인에 관한 연구

Title
후식(後食)을 위한 식기 디자인에 관한 연구
Other Titles
(A) Research on Design of the tableware for the Dessert : Applying the images of the flowers
Authors
서정민
Issue Date
1995
Department/Major
디자인대학원 요업디자인전공
Keywords
후식식기디자인
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Abstract
현대사회를 흔히 대량생산과 대량소비의 시대라고 부른다. 의·식·주의 모든 영역에서 다양성과 개성이 추구되고 노동이나 오락· 휴식등의 부문에 새로운 삶의 패턴이 제안되고 있다. 이러한 새로운 삶의 패턴속에서 식생활에도 다양한 변화가 있어왔다. 단순히 음식을 담기 위한 도구였던 식기가 인간의 미적(美的)욕구를 충족시키는 수단이 되었다. 주식 뿐 만 아니라 후식도 빼놓을 수 없는 식생활 패턴 중 하나이다. 다양하고 개성화된 식생활에 알맞은 식기의 개발이 필요한 때이다. 따라서 본 논문에서는 후식을 위한 식기를 디자인, 개발하고자한다. 식탁위의 꽃은 우리에게 기쁨과 따뜻함과 아름다운 분위기를 가져다준다. 따라서 본 연구자는 형태디자인에 있어서 꽃의 이미지를 가지고 현대인의 기호에 맞도록 단순하면서도 다양한 변화를 시도하였다. 연구방법으로는 후식의 특징과 종류에 대해 살펴보고 사진 자료를 통하여 후식용 식기에 대해 고찰해 보았다. 형태와 문양 디자인에 있어서는 기능적인 면과 미적인면을 조화시키도록 노력하였다. 후식용 식기는 뜨거운 차를 위한 주전자와 컵, 컵받침 또는 과자를 담을 수 있는 접시, 설탕, 프림기를 한조로 제작하였고 차거운 음료를 위한 피쳐(PITCHER), 컵, 과일이나 아이스크림을 담을 수 있는 보울, 분위기를 부드럽고 화사하게 해 주기 위한 꽃병을 한조로 제작하였다. 제작방법으로는 대량 생산이 용이한 석고틀을 이용하여 이장주입성형을 하였으며 태토는 백색도가 좋은 이장용 고려도토를 사용하였고 시유는 투명유, 백색무광택유, 백색무광택유에 안료를 첨가해 담금법으로 하였다. 그리고 형태에 맞게 표면을 장식하였고 상회안료로 그림을 그려주거나 전사지를 이용하여 3차 소성하였다. 0.5m^(3) 가스가마에서 마침온도 840℃로 5시간 초벌소성한 후 재벌은 0.5m^(3) 가스가마에서 마침온도 1240℃로 산화소성하였다. 3차 소성은 마침온도 820℃로 4시간 소성하였다. 본 연구에서는 꽃의 아름다운 이미지를 사용시의 편리함과 조형미를 고려하여 후식용 식기 디자인의 개발을 시도해 보았다. 이를 통해서 단순히 음식을 담기 위한 도구로써의 식기가 아니라 시각적으로도 즐길수 있는 다양한 디자인을 개발하여 산업도자가 발전되는 계기가 되었으면 한다.;Modern society is often described to be the age of mass production and mass consumption. Not only is variety and personality being pursued in all the basic necessites, clothing, food and housing, a new pattern of life in the fields of labor, entertainment and leisure are being introduced. This new pattern of life has especially given a versatile change in the eating habits of our society. Once used only for the simple purpose of containing food, tableware has now become a tool of fulfilling the artistic hunger of man. Dessert has also become a pattern of modern eating habits besides the 'main course'. This new age of versatile and individual tastes has made it necessary for the development of dynamic, modern table course. This paper emphasises in the design and development of tablecourse for desserts. Morphologically, the image of flowers were used in order to satisfy the esthetic: tastes of individuals and for the modern man consideration in the aspects of covenience and amplication were given. In this study, the characteristics and types of desserts were mentioned and photographic material were used. The image of flowers were designed in a way that the functional uses as well as the esthetic aspects of dessert tableware were considered. Tea pots, cups that contained hot liquids, cup, plates, plates to put cookies on, sugar holders, and cream pots were considered as one group of dessert table ware, also pitchers for cold drinks, glasses, bowls to put fruits and ice cream, vases for making the surroundings more tender and elegant were taken into account as the other group of dessert table ware. Slip casting methods have been employed an Goryodoto and inlay techniques, using transcript paper, or drawing methods were used partly. All works were first fired 840℃ for 5 hours, were fired again to 1240℃ for 9 hours and third were at 820℃ for 4 hours in a same gasoline klin. This papen is concerned with the use of flowers to combine convenience and beauty for the addition of visual satisfaction of the design as well as the functional aspects and hope that this stud can be a stepping stone for the advanced of modern age dynamic tableware.
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