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기하학적 형태를 응용한 커피세트 디자인 연구

Title
기하학적 형태를 응용한 커피세트 디자인 연구
Other Titles
(A) study on coffee set design by application of geometric forms
Authors
김규화
Issue Date
1996
Department/Major
디자인대학원 요업디자인전공
Keywords
기하학커피세트디자인요업디자인
Publisher
이화여자대학교 디자인대학원
Degree
Master
Abstract
공예는 우리의 생활 속에서 실용과 미를 바탕으로 그 특유의 아름다움을 지니고 시대적 특성과 합리적인 개량과 발전을 거듭하면서 오늘에 이르고 있다. 전통공예에 비하여 현대 공예의 발전 양상과 수공예적 제작기법은 동력과 기계를 이용하여 대랑 생산이 가능케 되면서 새로운 공예의 가치관이 생기게 되었다. 현대는 물질적으로 풍부한 시대이므로 일상생활에서 인간의 기본적인 욕구 외에 정신적인 건강과 여유를 추구하게 되었고 인간이 사용하는 생활 도구의 미적 감각을 더욱 중요시하고 있다. 커피는 그 자체의 독특한 향과 맛으로 우리의 감각을 즐겁게 해주며 커피를 마시는 시간을 통해 여유를 느낄 수 있다. 전통적인 기호식품은 아니지만 현대인들의 취향에 맞는 독특한 맛과 향기가 있는 커피는 현대인의 일상생활에 깊이 뿌리내리고 있으며 이러한 커피를 마시기 위한 도구로서의 커피세트는 생활 수준의 향상에 따라 커피 문화의 발전과 커피세트에 대한 인식의 변화로 그 모습이 많이 달라졌다. 본 연구에서는 기호 식생활에서 커피가 미치는 영향과 중요성을 인식하고 현대인의 감각에 알맞은 아름답고 시각적인 만족을 줄 수 있는 커피세트를 디자인하는데 그 목적을 두었다. 연구의 내용은 기하학적 형태의 특징을 살펴보고 기하학 형태의 조형성을 작품 사례를 통해서 알아보았다. 그리고 커피에 대한 일반적인 내용과 커피세트의 구성 및 기능에 대하여 문헌과 작품 사례를 통하여 알아보았다. 형태면에서는 현대인의 개성과 감각에 맞는 단순하고 절제된 커피세트를 제작하고자 기하학 형태를 응용하여 디자인하였다. 기하학 형태는 원시시대부터 현대미술에 이르기까지 조형 표현의 방법으로 많이 표현되어 왔으며, 이러한 기하학 형태의 원, 삼각형, 사각형 등을 기본으로 원뿔, 원기둥, 육면체, 구 등의 입체물을 분리, 절단, 조합하여 독특하고 아름다운 현대인의 감각에 맞는 커피세트를 개발하고자 하였다. 현대인의 생활 방식과 특성에 알맞은 커피세트를 개발하고자 주전자, 크림기, 설탕기, 컵과 과자나 케이크를 담을 수 있는 접시를 한 조로 제작하였다. 작품제작은 깔끔하고 정교하며 대량생산이 가능한 이장주입성형기법으로 성형하고 태토는 백색도가 좋은 고려도토사의 슈퍼화이트를 사용했으며 식기의 청결함을 위해 투명유를 담금하였다. 장식의 효과를 위해 부분적으로 색이장을 사용하거나, 안료를 이용해 자연스러운 붓터치의 느낌을 주는 기법과 표면에 색화장토를 칠하거나, 재벌 이후 전사지와 상회안료를 이용하여 장식하였다. 소성은 0.7㎥ 가스가마에서 6시간 동안 마침온도 850℃로 1차소성하였고 투명유로 시유하여 0.5㎥ 가스가마에서 9시간 동안 마침온도 1240℃로 산화 소성하여 완성하였다. 작품에 따라 2차소성 후 전사지를 붙이거나 상회안료로 그림을 그려 0.14㎥ 전기가마에서 800℃까지 4시간 동안 3차소성하였다. 사회의 변화와 현대인의 기호에 따라 다양하게 변화해 가는 커피문화를 인식하고 이러한 변화와 현대인의 요구에 알맞은 커피세트 디자인에 대한 연구의 필요성을 느낄 수 있었다. 그리고 기하학적 형태를 분리, 절단, 조합하여 커피세트 디자인에 응용하여 기하학 형태의 무한한 조형 가능성을 느낄 수 있었다.;Crafts have been evolved through process of rational innovation and progress reflecting characteristics of given time while preserving its unique beauty with its foundation firmly rooted in practical function and aesthetic value in our everyday life until now. Value judgement of new crafts came to be formed by coming of mass production by means of power and machine replacing traditional handicraft. With the advent of materially affluent society people began to seek mental health and leisure in their daily living apart from basic desires for this reason aesthetic aspect of tools of living for men and women became more important than before. Coffee with its unique fragrance and flavor brings satisfaction to our senses and coffee time is synonymous as taking it easy. Although it was not a traditionally favored drink coffee with its unique fragrance and flavor is planting its root deeply in everyday life of the moderns and there has been considerable progress in culture for coffee and changes in the perception on coffee sets by virtue of improved living standard. The purpose of this study is to design coffee sets with beauty and visual satisfaction for the moderns meeting their want and desire based on the realization of considerable impact and importance of coffee for living of the moderns. In this connection this writer investigated the characteristics of geometric forms and studied the formative property of such forms through examples of works produced. Furthermore this writer also studied generality on coffee, composition and functions of coffee set through available literature and example of works. In terms of forms to produce simple and moderate coffee set suitable to taste and flavor of the moderns it is designed by application of geometric forms. Geometric forms have been amply used from ancient time to the present for arts as means for expression of formative property. From its basic forms of circle, triangle and rectangular forms cones, cylindrical forms, hexahedral forms etc. were separated, cut, assembled to develop unique and beautiful coffee set fitting to the taste of the moderns. To develop coffee set befitting to life styles and characteristics of the moderns this writer made one coffee set consisting of cookies and cake can be placed. As an manufacturing method, these sets were made by "ship insertion molding" by means of gypsum frame which could easily be adapted for mass production. As clay, 'super white' of Koryodoto was used. Works were dipped in transparent glaze for cleanness of wares. For the decorative effect, new earth, transcript and drawing methods were used partially. All works were first fired at a finishing temperature of 850℃ for 6 hours at gas kiln of 0.7㎥ and after dipped in transparent glaze, fired again at finishing temperature of 124 0℃ for 15 hours at gas kiln 0.5㎥. After 2nd firing, works were drawn and then 3rd firing was carried out at 800℃ for 4 hours at electric kiln 0.14㎥. Through this study it was possible to discover the need on coffee set design meeting the need of changes in the perception on coffee culture constantly changing depending on taste of the moderns. Also this writer could perceive endless formative possibility of geometric forms by their separation, cutting and assembly.
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