View : 23 Download: 0

영등포구 신길 7, 8구역 재개발 단지계획

Title
영등포구 신길 7, 8구역 재개발 단지계획
Other Titles
(The) housing redevelopment of Shin Gil 7,8 district in Young Deung Po-Gu
Authors
申昇雨
Issue Date
2003
Department/Major
과학기술대학원 건축학과
Keywords
영등포구신길 7,8구역재개발단지계획
Publisher
이화여자대학교 과학기술대학원
Degree
Master
Abstract
본 논문은 노후 주거지 재개발 시에 집합주택 단지를 계획하고 디자인을 제안하는 것으로 특히 경사지형을 고려한 주민 공유공간을 중심으로 진행한다. 서울의 자연발생적인 노후 주거지는 대부분 완만한 경사지인데 영등포구 신길 7,8구역이 그 한 예가 된다. 그러나 기존의 주택 재개발 사업은 지형을 고려하기보다는 무리한 성토 및 절토로 대규모 획일적인 단지를 조성하였기 때문에 경사지형이나 평지에 조성된 집합주택의 계획 및 디자인이 거의 차이를 보이지 않고 있다. 때문에 거주환경이나 도시 경관의 측면에서 많은 문제를 낳고 있다. 이 논문은 재개발이란 과거의 것을 없애고 새로운 것을 생산하는 것이 아니라, 과거와 현재 그리고 미래를 이어주는 매개로 이해하고 거주 형태가 단독 주택, 혹은 다가구, 다세대(4층짜리)주택에서 아파트로 변화되었을 때에도 기존 주민 고유의 커뮤니티 문화를 지속하고 시각적, 심리적으로 뿐만 아니라 기능적으로도 소통하며 이웃 인접지역과 조화를 이루는 것을 계획의 필요조건으로 설정하였다. 이와 같은 조건 안에서 재개발의 특성상 기존 거주자들이 재정착한다는 점을 전제하였을 때 대부분 소형평수가 예상되는데 집합주택 단지 계획 시에 부족한 공유 공간을 확보하고 대상지 지형의 변형을 최소화 하며 이용하는 문제를 다루었다. 또한 경사지에 계획되는 중층 집합주택의 공유공간에 관한 연구는 전무한 실정이다. 그래서 이 논문은 특히 경사지 중층집합주택의 주민 커뮤니티 공간 디자인에 집중한다. 이와 같은 배경 안에서 본 연구는 경사지 성격을 고려한 적절한 주거지 환경 개선방향으로서 중, 저층 집합주택형식을 제안하고 조건에 맞는 공유공간을 계획 및 디자인 한다. 연구의 진행과정은 다음과 같다. 첫째, 기존 경사지 주택 재개발 상황을 살펴보고 문제점 인식을 통하여 주택 형태의 변화 필요성을 이해한다. 둘께, 연구 대상지의 현황과 조건을 조사한다. 현황의 특성을 분석하고 물리적, 사회, 문화적 특징에 따라 정리 한다. 셋째, 대상지 골목길 커뮤니티와 거주자 행태 관계를 이해한다. 넷째, 디자인 개념 및 계획 요소를 끌어내고 적용하여 단지 계획 및 디자인 한다. 연구의 결과는 다음과 같다. 경사 주거지 재개발은 site의 잠재성을 최대한 이용하고 지형변화를 최소화하는 환경적인 고려와 기존 거주 문화의 지속가능과 이웃지역과의 조화를 고려해야 한다. 구역 내 주민들의 커뮤니티 공간으로서 접촉하고 교류하는 공간은 골목길이다. 이 골목길은 단순히 통과로서만이 아니라 입체 녹지 공간이자 놀이 및 작업행위가 이루어지는 studio로서의 성격을 갖는다. 골목길은 마을 전체 커뮤니티의 유기체적 구성의 단위이다. 이 개념은 재개발 시, 공유 공간 계획에서 일상 및 비 일상의 이벤트가 벌어지는 하나의 field를 조성하는 모티브가 된다. 주동 단위 공유 공간은 경사지 level 차를 이용하여 base level을 전면부로 확장하고 보행 deck를 두며 deck 하부에 주차 서비스를 계획한다. 때문에 기존 base level 공유 공간의 불리한 점(채광, 통풍)을 극복하고 보행 deck 에서 단지 공유공간과 연결을 용이하게 하여 거주자간에 물리적, 시각적 소통이 이루어지도록 한다. 이러한 경사지에 적합한 집합주택 타입을 제안하고 공유 공간을 개선하기 위해서는 기존의 건축법을 수정하고 경사도 및 향에 따라 적용할 수 있는 기준이 만들어져야 한다. 나아가 현실적으로 경제성 측면에 재개발의 가치기준이 놓여 있는 상황에서 사회적 인식의 전환이 필요하고 때문에 향후 건설비와 공급에 관한 문제에 관해서도 연구되어야 한다.;This thesis is to propose the planning and the design of a collective housing block in senior housing redevelopment projects. Its special focus is on planning and design of community public space on sloping site conditions. In Seoul, most of the naturally generated senior housing districts have sloping site conditions. The study site, Shin Gil 7,8 district In Young Deung Po-Gu is not an exception. However, in present housing redevelopment projects the site conditions are not well reflected in its planning and design. Excessive pile and cut of the site with mass reproduction of the blocks hardly create planning and design differences between collective housing built on a sloping site and that built on a flat site. These current situations generate many problems in housing environments and further in urban landscapes. The thesis redefines the concept of 'redevelopment'. Redevelopment is seen not as destruction of the past and construction of the new, but as a medium that link the past, present and the future. This thesis assumes that change to a certain housing typology, be it a single, or multiple housing, will carry on the identity of the local residents' community culture, further complement it visually, psychologically, and functionally, and harmonize with the neighboring precincts. Considering the characteristics of redevelopment that the local residents are relocated within the conditions mentioned above, small size nits are expected. Therefore, this thesis deals with problem of providing generous community space in the housing blocks while preserving the existing topography. Lack of studies about this issue also provides the need of this thesis to concentrate on the design of community space in mid-rise collective housing with sloping site conditions. Under these background, this study, with the purpose of showing the reasonable direction of improvement of housing environment conforming to characteristics of sloping site, proposes a low and midium-rise collective housing as a desirable sloping housing form and proper plan and design way of community space in that condition. Within these circumstances, this thesis proposes mid and low-rise collective housing as the reasonable housing typology that well reflects the sloped site condition. The process of this study is as follows; First, understand the current state of housing redevelopments on sloping sites, then by recognizing its problems understand the need of change in the housing typology. Second, survey the designated study area's environment and its conditions of needs. Third, analyze the features of the environment md classify them according to its physical, social, and cultural characteristics. Finding out the interrelationship between residents and alley activity. Fourth, understand the relationship between alley(pathway) community and resident's activity. Fifth, bring forth the design concept and planning elements and apply them in the design and planning of the housing block. It is possible to establish the design bases throughout the study mentioned above. Then offer a project as a desirable example of the sloping site collective housing with alley(pathway) community concept. The conclusion of the study is as follows: Sloping site housing redevelopment must be a housing projects considering the environmental characteristics of the site and making the best use of potentiality of it. for example, road ,parking service and community. Housing redevelopment with sloping site conditions needs to make best use of the site's potential. It also needs to consider environmental issues such as minimizing the transformation of the topology, continuance of local culture, and harmonization with the neighboring areas. The community space for the residents, the alley, is where the residents contact and communicate with each other. This does more than serving as a circulation. It serves as a three-dimensional green space and a studio, where play and work activities happen. The alley turns into an element of the whole community organization. This concept becomes a motive to create a field, a community space which is planned in redevelopment projects, where daily and special events take place. Utilizing the level difference, the block community space will expand the front facade in the lower level and create a pedestrian deck and a parking space below it. This will therefore improve the problems of the current base level community space. This also activates the link between the pedestrian deck and the community space, which leads to the improvement of physical and visual connection among the residents. In order to propose the optimal collective housing type in sloping site conditions and to improve the community space, current law need to be modified. Also, a standard that could be applied according to its gradient and orientation need to be made. Further, considering that the value of redevelopment lies in its economical aspect, it is necessary to study about cost reduction and industrialization for mass production.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
과학기술대학원 > 건축학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE