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중등 환경 교육을 위한 식품오염 및 대책 관련 모듈 개발

Title
중등 환경 교육을 위한 식품오염 및 대책 관련 모듈 개발
Authors
이혜경
Issue Date
2005
Department/Major
교육대학원 환경교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
인간에게 있어서 식품섭취는 생명과 직결되기 때문에 무엇보다 중요하다. 특히 신체적, 정신적으로 많은 성장을 보이는 청소년들에게 식품오염으로부터의 보호는 시급하다. 이에 따라 식품오염을 방지하고 올바른 대처를 위한 여러 방안들이 제시되고 있긴 하지만 아직 교육 현장에서는 식품오염에 대한 교육이 큰 비중을 차지하고 있지 못하고 있다. 식품오염은 환경오염의 한 부분으로 보아 환경교육에서 식품오염에 대한 교육이 다루어져야 할 필요성이 있다. 이러한 필요성에 의해 본 연구는 중등 환경교과 및 관련 교과에 포함된 식품오염 내용을 분석하고 이에 필요한 식품오염 및 대책 관련 모듈을 개발하였다. 교과서 분석 결과 환경 교과와 기술ㆍ가정, 체육, 과학 교과 중에 포함되어 있는 식품오염 관련 내용은 다양하지 못하며 부분적인 내용만을 다루고 있었다. 그러므로 다양하며 구체적인 식품오염 관련 모듈의 개발로 본 연구에서는 유전자 재조합 식품, 잔류농약, 식품첨가물, 환경호르몬(내분비계 교란물질)을 주제로 선정하였다. 본 모듈은 중등 학생을 대상으로 한 환경교육 자료임을 감안하여 환경 교과의 활동위주 형식에 따라 탐구활동, 조사활동, 야외실습, 사례연구, 실험, 연구, 실천활동, 읽기자료로 구성하였고 모듈의 주제별로 유전자 재조합 식품(GMO)에 관련하여 탐구활동 1개, 조사활동 1개, 읽기자료 1개 총 3개의 교육 활동 자료와 잔류농약 관련 주제에 탐구활동 3개, 야외실습 1개로 총 4개, 식품 첨가물에는 실험 1개, 조사활동 1개, 연구 1개로 총 3개, 환경호르몬(내분비계 교란물질) 관련 교육 자료는 사례연구 1개와 실천활동 1개 총 2개를 개발하였다. 개발된 모듈은 환경교육 전문가 5인과 현직교사 5인에 의해 내용타당성을 검증받았고 이를 바탕으로 내용과 활동 및 분량을 수정·보완하여 하였다. 중등 학생에게 적합한 교육주제로써 적당한 분량과 다양한 내용으로, 높은 교육적 효과를 기대 할 수 있는 모듈이라는 평가 결과와 연구 결과로 본 모듈이 학교 및 사회 환경교육단체에서 실용화 되었을 경우 교육적 효과가 있을 것이라고 판단된다. 앞으로 본 모듈이 직접 학생들에게 적용되어 교육 현장에서의 요구에 맞게 수정 및 보완 하여야 하며, 또한 다양한 층을 대상으로 하는 적절한 수준의 모듈이 개발되어 식품오염 관련 교육을 활성화 하는 것이 필요하리라 사료된다.;Ingestion of food is momentous for human beings as it is directly connected with our lives. Especially juveniles who grow a lot physically and mentally should be protected from food contamination. With these reasons, measures against food contamination have proposed. However, in the educational field food contamination does not have a big part yet. Food contamination is regarded as a part of environmental pollution so it should be treated in environmental education. With these necessities, this research analyzes the contents of the environmental subject and related curricula in secondary education. At first, through the analyzing of the curricula, the needed programs' subjects and the proper method of teaching and learning are chosen. As the result, contents of food contamination in environmental education, technology and home economics education, physical education and science education are not diverse and deal food contamination subjects just partially. More development for the diverse and concrete modules of food contamination is required. In this research, GMO (Genetically Modified Organism) Food, remaining of agricultural chemicals, food additives and ecological hormones (Endocrine disruptors) are chosen as subjects for new developed modules. These modules are made for middle school students so the contents of each module consists of the activities like the middle school environmental curricula have: investigation activities, examination activities, field practices, case studies, experimentations, researches, practice activities and reading materials. As the subjects of each modules, GMO Food related modules consist of three educational activities: one investigation activity, one examination activity and one of the reading materials. The remaining agricultural chemical modules consists of four educational activities: three investigation activities and one field practice. The food additive module consists of three educational activities: one experimentation, one examination activity and one research. At last, the ecological hormone module consists of two educational activities: one case study and one practice activity. Developed modules are verified by ten environmental education experts and ten present teachers. And then the contents, activities and amount of modules are amended and supplemented with their opinions. As a result of the revision, the modules are estimated as educationally effective modules for middle school students with their proper amount of the contents and the diverse subjects. In conclusion, these modules will effect education when they are put to practical use in schools and NGO(Non Government Organization) educational centers. Based on the study, well rounded modules for all age groups and activation for food contamination related education are required. And also because these developed modules are not applied to students firsthand, the real application is also needed. This research would be strengthened if these modules would have the third revision after the real application.
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